Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku
Print Friendly, PDF & Email

Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku, ki jim ne dodajamo sladkorja in različnih začimb, so krasen shranek, ki ga za pripravo raznih dobrot (pite, omake in druge slaščice).

Za pripravo uporabljamo samo jabolka iz domačega dvorišča oziroma sadovnjaka, za katere vemo, da niso škropljena in jih tako ni potrebno olupiti, saj se v olupku skriva največ vseh vitaminov, kupljena jabolka pa moramo olupiti.

Jabolka vsebujejo veliko vitamina C in A, imajo pa malo kalorij, maščob in sladkorja, zato so idealna, da jih zaužijemo vsak dan in si uredimo zdrav način življenja.


Jabolka mleta, pasterizirana v lastnem soku

Pripomočki za pripravo pasteriziranih jabolk v lastnem soku

  • mesoreznica
  • kozarci za vlaganje s pokrovčki
  • ventilatorska pečica

Sestavine za pripravo pasteriziranih jabolk v lastnem soku

Za 15 kozarcev po 370 ml:

  • 5 kg očiščenih jabolk

Priprava oasteriziranih jabolk v lastnem soku

Naberemo zdrava domača jabolka, ki so lahko različnih vrst in za katere bomo vedeli, da niso škropljena. Jabolka dobro operemo in jih naložimo na cedilo, da voda odteče in se jabolka delno osušijo.

Jabolka mleta, pasterizirana v lastnem soku

Oprana jabolka razrežemo, odstranimo pecelj, muho in peške, če so jabolka domača jih ni potrebno lupiti, in jih na mesoreznici zmeljemo.

Jabolka mleta, pasterizirana v lastnem soku

Mleto jabolčno maso naložimo v čiste kozarce, mleta jabolka imajo toliko soka, da vode ni potrebno dodajati, moramo samo paziti, da polnimo kozarce tako, da v njih ne ostajajo zračni mehurčki. Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčki in jih naložimo v pekač od pečice, v pekač dolijemo vodo, ki sega 2 do 3 cm visoko in ga damo v ugasnjeno ventilatorsko pečico, ki jo sedaj nastavimo na 100 °C. Ko kontrolna lučka ugasne, pustimo pečico prižgano 45 minut, nato pečico ugasnemo in kozarce pustimo v pečici, da se ohladijo.

Jabolka mleta, pasterizirana v lastnem soku

Ohlajene kozarce vzamemo iz pečice in jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Pasterizirana mleta jabolka so uporabna najmanj eno leto, če jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

Jabolka mleta, pasterizirana v lastnem soku

Shranite domača mleta jabolka za čase, ko jih v shrambi zmanjka, v trgovini pa so lepa, ampak vsa škropljena. Lučka Glaser

Iz jabolk, ki smo jih pripravili kot shranek, lahko pripravimo čudovite slaščice, prikuhe, omake …

Shranjevanje jabolk, za poznejši čas:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor