Zelenjavni polpeti brez jajc in moke
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke so nežni in okusni, v njih pa se skriva veliko dobrega in koristnega za naše telo: zelenjava, prosena kaša in oreščki (mleti mandlji). Najbolje je, da se na pripravo polpetov spomnimo že 2 dni pred dejansko pripravo – takrat v vodo namočimo proseno kašo. Ta se bo tako med namakanjem zmehčala in izgubila snovi, ki otežujejo prebavo, zato bo njen vpliv še bolj blagodejen. Ne bo pa konec sveta, če na ta korak pozabimo ali se ga enostavno odločimo preskočiti. 🙂

Ko imamo kašo pripravljeno, jo skuhamo, dodamo zelenjavo in mandlje, še malo začimb in zelišč za polnejši okus in polpetki so pripravljeni, da jih nežno popečemo. Zelenjavni polpeti brez jajc in moke so okusni topli ali hladni, zraven pa lahko ponudimo poljubne priloge: jaz imam rada pečen krompir in solato pa tudi malo omake se ne branim.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Pripomočki za zelenjavne polpete brez jajc in moke:

 • kuhinjska lopatka, saj nam zelo olajša obračanje polpetkov med peko

Sestavine za zelenjavne polpete brez jajc in moke:

Za 4-5 oseb:

 • 130 g prosene kaše
 • 100 g čebule (tehtano sesekljane)
 • 250 g korenja
 • 280 g kuhanega graha
 • 200 g mletih mandljev
 • 1 zvrhana žlica domače začimbne mešanice
 • 1 žlička soli
 • ščep posušenega šetraja
 • ščep posušenega origana
 • 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala (lahko tudi izpustimo oz. nadomestimo s kakšno drugo)
 • 2 žlici sončničnega olja

Pripomočki za zelenjavne polpete brez jajc in moke:

Kot že omenjeno, je najbolje, da proseno kašo pred uporabo namakamo. Tako izloči snovi, ki otežujejo prebavo. V ta namen torej 130 g prosene kaše stresemo v skledico in jo prelijemo s hladno vodo. Malo pomešamo in vodo odlijemo ter nalijemo novo. Potem kašo enostavno pustimo stati 2 dni, vmes pa vodo večkrat zamenjamo z novo.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Ko je čas za pripravo polpetov, kaši vodo odlijemo in v kozico nalijemo svežo vodo. Solimo z 1/2 žličke soli in ko voda zavre, vanjo vsujemo proseno kašo. Na zmerni temperaturi kuhamo do mehkega, približno 10 minut. Nato vodo odcedimo in kašo stresemo v skledo.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Na žlici sončničnega olja popražimo 100 g sesekljane čebule. To lahko naredimo še preden je kaša do konca kuhana, da se vmes čebula lepo popraži in tudi malenkost ohladi.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Olupimo in drobno naribamo tudi 250 g korenja, ki ga dodamo h kuhani kaši.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Na krožnik stresemo 280 g kuhanega graha in ga pretlačimo z vilicami. Pretlačen grah dodamo v skledo s kašo in korenjem.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Medtem se je čebula že popražila in postala zlatorjave barve, zato rahlo ohlajeno dodamo k sestavinam za zelenjavne polpete brez jajc in moke. Dodamo tudi po ščep posušenega šetraja in origana ter žlico domače začimbne mešanice. Maso solimo z 1/2 žličke soli, začinimo pa jo z 1/2 žličke začimbne mešanice garam masala.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Sestavine premešamo – pri tem si lahko pomagamo kar z električnim mešalnikom.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Na koncu v maso za zelenjavne polpete brez jajc in moke vsujemo 200 g mletih mandljev. Ti bodo maso povezali, njihov okus pa je nežen, tako da se jih niti ne okusi.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Ponovno dobro premešamo in opazujemo maso – po potrebi dodamo še kakšno žlico mandljev. Prav tako jo poskusimo in po okusu dodamo še malo več posamezne začimbe. Ko smo zadovoljni z okusom in teksturo, iz mase oblikujemo okrogle polpetke. Debeli naj bodo približno 2 cm oz. po želji. Najprej oblikujemo kroglico, ki jo nato sploščimo. Po potrebi si vmes roke večkrat umijemo in potem kar z mokrimi oblikujemo polpete. Zlagamo jih na kuhinjsko desko.

Če ne bomo porabili vseh naenkrat, jih lahko z desko vred damo v zamrzovalnik, kjer jih pustimo čez noč. Potem desko vzamemo ven in s konico noža rahlo zbodemo pod posamezni polpet, da se loči od podlage. Tako vse polpete zložimo z deske in jih prestavimo v za zamrzovanje namenjeno posodo.

Pred peko polpetov ni potrebno odmrzovati, ampak jih enostavno položimo v segreto ponev in pokrite s pokrovko pečemo okoli 10 minut na vsaki strani.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Sicer pa seveda uporabimo sveže polpete. Na štedilniku segrejemo ponev in vanjo vlijemo žlico sončničnega olja. Ko se olje segreje, temperaturo znižamo na srednje visoko in v ponev položimo izbrano število polpetov. Pečemo jih dobrih 5 minut na vsaki strani, pri obračanju pa si pomagamo s kuhinjsko lopatko, ki nam bo pri tem koraku prišla zelo prav, saj so polpetki rahli, nežni in niso zelo kompaktni. Previdno jih torej obrnemo in popečemo še na drugi strani.

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Pečeni zelenjavni polpeti brez jajc in moke so pripravljeni, da jih postrežemo in pojemo. Dober tek!

Zelenjavni polpeti brez jajc in moke

Če vam zraven zelenjavnih polpetov tekne krompir, vsekakor priporočam hrustljavo pečen krompir z mehko sredico.

Od ostalih zelenjavnih polpetov pa lahko poskusite tudi te:

Če imate raje mesne polpete, priporočam te recepte:

S polpeti pa se lahko tudi posladkamo:

Karkoli boste izbrali, naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor