Proseni polpeti s porom
Ti polpeti so bili eno okusnejših kosil, ko je bila moja hči še dojenček in sem iskala jedi, ki bi jih lahko jedla ona in midva z možem, da mi ne bi bilo treba kuhati dveh različnih kosil. Maso za prosene polpete pripravimo zelo enostavno, mešanici za polpete, ki jih bodo jedli odrasli, pa dodamo še sol in sveže nariban parmezan, kar jim daje dodaten okus. Sicer v polpetih prevladuje okus po poru – tega za malčke podušimo, da je lažje prebavljiv, več okusa pa dobimo, če ga popražimo, kar lahko naredimo, če bomo polpete pripravili le za odrasle ali večje otroke. Pomembno je tudi, da proseno kašo prej namočimo, saj bo tudi ta tako postala lažje prebavljiva. Na splošno pa je prosena kaša zelo koristno živilo, saj v telesu deluje bazično.
Pripomočki za prosene polpete s porom:
- skledica za namakanje prosene kaše
- skleda za mešanje sestavin
- ponev za cvrtje s pokrovko
- posoda za kuhanje
- papirnate brisačke
- cedilo
- deska
- nož
- žlica
Sestavine za prosene polpete s porom:
Za 1 otroka in 2-3 odrasle osebe:
- 200 g prosene kaše
- 1 jajce
- 200 g pora
- 100 g bele moke
- 55 g drobtin
- maščoba za peko
Masi za polpete, ki jih bodo jedli odrasli, dodamo še:
- 20 g parmezana
- ½ žličke soli
Postopek za prosene polpete s porom:
Proseno kašo namočimo v skledici vode, ki jo do priprave polpetov večkrat odlijemo in prilijemo novo, svežo vodo. Sama proseno kašo običajno namakam kar 48 ur, saj spada med trša žita. Z namakanjem skrajšamo tudi čas kuhanja.
Ko se lotimo priprave prosenih polpetov, namočeno proseno kašo skuhamo v sveži vodi, kar traja približno 20-30 minut. Preprosto poskusimo nekaj zrnc in presodimo, ali je nadaljnje kuhanje še potrebno.
Pripravimo tudi por. Najprej ga vzdolžno zarežemo in očistimo pod tekočo vodo, da ostranimo zemljo. Por nato narežemo na kolobarčke.
Damo jih v ponev s pokrovko. Prilijemo par žlic vode in por 10 minut dušimo, da se zmehča in rahlo postekleni. Po potrebi dolijemo še malo vode.
Kuhano proso odcedimo, rahlo ohladimo in ga damo v skledo, v kateri bomo zmešali vse sestavine za polpete.
Dodamo eno jajce in premešamo.
Dodamo tudi nekoliko ohlajen por.
Primešamo še 100 g moke.
Če bodo polpete jedli odrasli, jih še posolimo s pol žličke soli in obogatimo z 20 g sveže naribanega parmezana ter dodamo drobtine.
Če pripravljamo jed za malčke, dodamo le drobtine in maso dobro premešamo.
Iz mase oblikujemo poljubno velike polpete in jih polagamo v vročo ponev z malo maščobe. Pečemo jih približno 5 minut na eni strani, nato jih popečemo še na drugi, da dobijo zlatorjavo barvo.
Ko so proseni polpeti s porom pečeni, jih zložimo na papirnate brisačke, ki vpijejo morebitno odvečno maščobo in jih ponudimo poleg maslenega korenja ali omake iz piščančjega mesa. Dober tek!
Tukaj je še nekaj predlogov za slane jedi iz prosa in drugih žit:
- Kvinojina zelenjavna pita s hrustljavo podlago in mehko skorjico.
- Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom.
- Piščančja nabodala z ajdo v beli zelenjavni omaki.
- Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.
In še nekaj sladkih različic:
- Čokoladni kvinojin puding z banano.
- Kvinojin puding s suhim sadjem.
- Ovseni puding z banano in datlji.
- Mlečna kaša kot iz otroštva.
- Čokoladno ajdovo pecivo z jabolki.
- Sladki ajdovi polpetki.
- Polentina obrnjenka z marelicami.