Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri
Print Friendly, PDF & Email

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri so bolj bogatega okusa, saj se sarme kuhajo istočasno s suhimi rebri, ki jih, seveda, ponudimo tudi zraven sarme. Nadev, ki smo ga pripravili smo zavili v liste kisle glave zelja, ki so zaslužne za specifičen okus sarm in omake v kateri so sarme kuhane. 

Sarme z listi kislega zelja so priljubljena jed okoli novega leta, ker si lahko sarme skuhamo tudi za več dni in jih imamo v hladilniku pripravljene za okusen, hitri obrok. Sarme so še okusnejše naslednji dan, ko se okusi povežejo, zato jih jaz skuham za 3 do 4 dni, zraven pa vsakič lahko ponudimo drugačno prilogo.

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Pripomočki za sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Za 8 do 10 obrokov:

 • 1000 g mletega mešanega mesa ( 50% svinjine in 50% govedine )
 • 1000 g suhih svinjskih reber brez kosti
 • 1000 g kisle zeljne glave
 • 350 g čebule
 • 50 g svinjske masti za praženje
 • 30 g svinjske masti za premaz posode
 • 70 g česna
 • 200 g prosene kaše
 • 1 žlica suhe jušne zelenjave
 • poper
 • morska sol
 • voda po potrebi

Podmet za omako:

Priprava sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Storž od zelja najprej previdno izrežemo, nato pričnemo odstranjevati liste od zeljne glave in jih naložimo v skledo, da imamo pripravljene za izdelovanje sarme.

Čebulo in česen olupimo in na drobno narežemo, odtehtamo kašo in v kozici segrejemo mast in nanjo naložimo narezano čebulo ter pražimo med stalnem mešanjem.Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Ko čebula porumeni, dodamo še nasekljan česen, premešamo ter dodamo mleto meso, suho jušno zelenjavo, sol in poper, vse sestavine med stalnim pešanjem pražimo, da se meso prepraži, sedaj dodamo proseno kašo.Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Kašo med praženjem umešamo med mleto meso in nadev za sarme je pripravljen. Liste zelja za sarme razporedimo po velikosti, v večje liste lahko zavijemo tudi do dve žlici nadeva v manjše pa eno žlico, nadev damo na sredino lista prepognemo čez eno tretjino lista, potem pa iz obeh strani zapognemo in zavijemo v preostalo tretjino.Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

In sarme so narejene. Posodo, v kateri bomo kuhali sarme, premažemo z mastjo.Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Liste zelja, ki so manjši in liste, ki so nam ostali, narežemo na rezance in jih naložimo v lonec za spodnjo, prvo plast, sedaj na zelje zložimo sarme v krogu in zapolnimo še po sredini.

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Suha rebra brez kosti narežemo na kose debeline 2 do 3 cm in jih naložimo v lonec, na sarme, ki so že v loncu. Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Čez pa naložimo preostale sarme, pokrijemo s krožnikom, da bodo sarme obtežene in se med kuhanjem ne bodo odvijale, sedaj zalijemo z vodo, toliko, da so sarme prekrite in kuhamo na zmerni temperaturi v pokritem loncu  eno uro.

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Ko čakamo, da so sarme kuhane naredimo podmet, da bomo tekočino od sarme zgostili in bo postala srednje gosta omaka. V kozici stopimo mast, na njej popražimo moko in nato dodamo še mleto papriko, na hitro pomešamo in zalijemo z 500 ml vode, dodamo še paradižnikovo mezgo in med mešanjem počakamo, da zavre.Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Pripravljen podmet dodamo v lonec k sarmam in pustimo vse skupaj vreti še 10 do 15 minut in naše slastne sarme so pripravljene, da jih postrežemo.

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri, ponudimo še vroče ob kruhu, krompirju ali pa žgancih,. Če želimo imeti sarme za več dni, jih ohladimo in damo v hladilnik, nato pa po potrebi hladne jemljemo iz hladilnika in v drugi posodi pogrejemo samo sarme, ki jih bomo pojedli, ostalih ne pogrevamo in jih imamo vseskozi na hladnem.

Sarme s proseno kašo in s suhimi rebri

Ni zime brez okusne sarme, zato vas vabim na ogled tudi recepta sarme s kislim zeljem. Lučka Glaser

Zraven sarme s proseno kašo in s suhimi rebri  pa lahko ponudimo:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor