Bujta repa
Print Friendly, PDF & Email

Bujta repa je tradicionalna prekmurska jed s kislo repo, proseno kašo in kosom mesa. Kuha se v zimskem času. Še posebno ne sme manjkati v času kolin, ko je na mizi izobilje mesa.

bujta-repa-6Bujta repa – pripomočki:

  • lonec
  • deska za rezanje
  • nož
  • kozica
  • kuhalnica

Bujta repa – sestavine:

  • 1/2 kg kisle repebujta-repa-1
  • 5 kosov mesnatih svinjskih hrtiševih kosti
  • 100 g prosene kaše
  • sol
  • strok česna
  • lovorov list
  • 3 žlice olja
  • 1 žlica moke
  • 1 manjša čebula
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • voda

Bujta repa – postopek:

V lonec damo kuhati kislo repo, kateri smo dodali mesnate hrtiševe kosti, sol, celi poper, strok česna in lovorjev list. Dolijemo toliko vode, da je vse pokrito in še ene 4 prste čez. Izbira mesa, ki se doda k repi, je prepuščena po izbiri posameznika.

bujta-repa-2Po pol ure vretja, dodamo proseno kašo.

bujta-repa-3

Premešamo in kuhamo še cca. pol ure.

bujta-repa-9

V kozici na olju prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Nato dodamo žlico moke in naredimo rahlo prežganje. Dodamo še rdečo papriko, premešamo in prilijemo hladne vode.

bujta-repa-4Prežganje vlijemo v posodo kjer se kuha repa, vse skupaj premešamo in kuhamo še 5 minut.

bujta-repa-5Dober tek!

bujta-repa-8

 

 

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor