Bujta repa
Bujta repa je tradicionalna prekmurska jed s kislo repo, proseno kašo in kosom mesa. Kuha se v zimskem času. Še posebno ne sme manjkati v času kolin, ko je na mizi izobilje mesa.
Bujta repa – pripomočki:
- lonec
- deska za rezanje
- nož
- kozica
- kuhalnica
Bujta repa – sestavine:
- 1/2 kg kisle repe
- 5 kosov mesnatih svinjskih hrtiševih kosti
- 100 g prosene kaše
- sol
- strok česna
- lovorov list
- 3 žlice olja
- 1 žlica moke
- 1 manjša čebula
- 1 žlička rdeče paprike v prahu
- voda
Bujta repa – postopek:
V lonec damo kuhati kislo repo, kateri smo dodali mesnate hrtiševe kosti, sol, celi poper, strok česna in lovorjev list. Dolijemo toliko vode, da je vse pokrito in še ene 4 prste čez. Izbira mesa, ki se doda k repi, je prepuščena po izbiri posameznika.
Po pol ure vretja, dodamo proseno kašo.
Premešamo in kuhamo še cca. pol ure.
V kozici na olju prepražimo na drobno sesekljano čebulo. Nato dodamo žlico moke in naredimo rahlo prežganje. Dodamo še rdečo papriko, premešamo in prilijemo hladne vode.
Prežganje vlijemo v posodo kjer se kuha repa, vse skupaj premešamo in kuhamo še 5 minut.