Proseni narastek z medom in orehi – brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Proseni narastek z medom in orehi tekne kadarkoli čez leto. Odličen je za malico, zdravo sladico ali kot prilogo h kakšni okusni juhici. Prav tako je zelo primeren za otroke, saj ne vsebuje sladkorja, ampak med, prosena kaša pa je zelo koristno živilo, ki ga jemo premalokrat. Je nežen, a mu celi orehi pri vsakem grižljaju dajejo nekaj hrustljavosti. Pripravljen je zgolj iz 5 glavnih sestavin in to zelo hitro, ne pozabimo pa, da moramo proso prej namakati.

Pripomočki za proseni narastek z medom in orehi:

 • pekač velikosti približno 22 x 29 cm
 • skledica
 • skleda za mešanje sestavin
 • posoda za stepanje jajc
 • žlica
 • pečica

Sestavine za proseni narastek z medom in orehi:

Za pekač velikosti 22 x 29 cm:

 • 150 g prosene kaše
 • 8 dl mleka (uporabila sem 4 dl navadenga kravjega mleka in 4 dl ovsenega napitka)
 • 80 g orehov
 • 2 jajci
 • 5 žlic medu oz. po okusu
 • ščepec soli
 • maslo za namastitev pekača

Postopek za proseni narastek z medom in orehi:

Na pripravo narastka začnemo misliti že 2 dni prej, saj je dobro, da se prosena kaša namaka. Ker gre za eno izmed trših žit (oz. če smo čisto natančni, trav), traja malo dlje, da se zmehča. Sama jih zato namakam 48 ur (lahko tudi malo več, ni nič narobe). Marsikdo ta korak izpusti, sploh če se mudi ali nanj pozabi, a z namakanjem odstranimo fitinsko kislino, ki ni najboljša za nas. Prav tako zmanjšamo tudi čas kuhanja. Ker se fitinska kislina med namakanjem izloča v vodo, jo moramo večkrat zamenjati in naliti svežo. Po 2 dneh namakanja ali že malo prej bomo lahko že po vonju vedeli, da je zadeva začela fermentirati in da je pripravljena na nadaljnji postopek.

Ko imamo torej proseno kašo pripravljeno za nadaljnjo pripravo, jo damo v posodo za kuhanje, prilijemo 4 dl mleka, ga rahlo solimo in kuhamo približno 30 minut. Poskusimo, ali je kaša dovolj zmehčana. Med kuhanjem tekočina izhlapeva, zato postopno prilijemo še 4 dl.

V drugi skledi stepemo 2 jajci. Ni potrebno ločevati rumenjakov in beljakov.

V kuhano in vsaj nekoliko ohlajeno kašo vmešamo med (sama sem uporabila 5 žlic medu, pomembno pa je, da zmes poskusimo in presodimo, kaj ustreza našim brbončicam). Nežno vmešamo še stepeni jajci.

Na koncu primešamo še 80 g orehov, ki jih po želji lahko sesekljamo na poljubno velike delce.

Maso za proseni narastek z medom in orehi vlijemo v rahlo namaščen pekač in ga postavimo v klasično pečico, ki smo jo ogreli na 170 °C. Narastek pečemo približno pol ure, odvisno od pečice, vsekakor sproti spremljamo, ali je že lepo zlato-rjavo zapečen. Ker je masa za narastek precej sočna, bo tak tudi pečen narastek.

Po želji ga prelijemo z malo medu in postrežemo.

Če imate radi proseno kašo, si oglejte še te recepte, iz nje namreč lahko pripravimo marsikatero jed, sladko ali slano:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor