Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Listnati žepki s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom so okusen prigrizek ali večerja, ki jo lahko pripravimo vnaprej, dobri pa so sveže pečeni ali ohlajeni. Pri pripravi se osredotočimo na nadev, ki je polnega okusa, vse skupaj pa si malo olajšamo z uporabo kupljenega listnatega testa.

Pripomočki za listnate žepke s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom:

  • velik pekač (tak, da bomo nanj spravili vseh 6 žepkov, moj je velikosti 40 x 43 cm)
  • nož
  • 2 posodi
  • cedilo
  • kuhalnica
  • ribežen
  • kuhinjski čopič

Sestavine za listnate žepke s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom (za 6 žepkov):

  • zavitek listnatega testa (275 g)
  • 1/2 fileja piščančjih prsi
  • 1 večji paradižnik
  • 1/2 čebule
  • 1 srednje velika zelena paprika
  • za 1 pest cvetače
  • 10 glavic brstičnega ohrovta
  • 40 g prosene kaše
  • 1/2 žličke curryja
  • ščep timijana
  • ščep šetraja
  • ščep bazilike
  • 1 žlička olja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica moke
  • 1 jajce
  • 100 g sira

Postopek za listnate žepke s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom:

Naši listnati žepki bodo napolnjeni s prosenim zelenjavno-mesnim nadevom. Zanj očistimo cvetačo in brstični ohrovt. V prvo posodo damo vodo in jo postavimo na štedilnik. Ko zavre, vanjo stresemo na cvetke narezano cvetačo in brstični ohrovt, ki ga prav tako prerežemo na pol, ali če so bolj veliki, na četrtine. Kuhamo 5 minutk, odcedimo in damo na stran.

Čebulo sesekljamo in jo v posodi, v katero smo dali žlico olja, popražimo. Dodamo na koščke narezano piščančje meso, ki ga posolimo s ščepom soli in pražimo 10 minut. Medtem operemo in na majhne koščke narežemo paradižnik in zeleno papriko. Dodamo ju v posodo k mesu, prav tako pa tudi kuhano in odcejeno cvetačo in brstični ohrovt. Vse skupaj premešamo in kuhamo približno 10 minut. Dodamo še začimbe: timijan, šetraj in baziliko ter curry.

V prvi posodi, v kateri smo kuhali zelenjavo, zamenjamo vodo, jo solimo z dobro polovico žličke soli in v njej skuhamo proseno kašo. Potem jo odcedimo in dodamo v posodo, v kateri pripravljamo zelenjavno-mesni nadev. Če je nadev tekoč, ga še malo pokuhamo, da izhlapi več tekočine.

Potem si pripravimo listnato testo. Pomokamo površino, kjer ga bomo razvaljali. Če uporabljamo testo, ki je že razvaljano, ga samo nekoliko stanjšamo. Razrežemo ga na 6 delov. Posamezen del je bil v mojem primeru velik približno 20 x 14 cm. Približno. 😉

Za listnate žepke damo na posamezen list testa 2 žlici nadeva. Nadev damo na zgornjo polovico, spodnjo pa zapognemo čez in robove dobro zatesnimo s prsti, da nadev ne bo ušel ven.

V skledici razžvrkljamo jajce in ga s kuhinjskim čopičem namažemo na žepke. Sir naribamo in ga posujemo po namazanih žepkih. Pekač z listnatimi žepki damo v pečico, ogreto na 165 °C in jih pečemo približno 40 minut oz. so gotovi, ko so mamljivo zlato-rjavo zapečeni.

Listnati žepki so okusni še vroči, sveže pečeni, lahko pa jih postrežemo, ko se malo ohladijo ali celo mrzle. Če bo to naša večerja, zraven pripravimo skledo najljubše solate.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor