Prosena kaša za zajtrk, primerna za vegane
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, zato bi vsi morali jesti kvalitetno in bogato. Mi doma zelo radi jemo za zajtrk proseno kašo, ki jo skuham na riževem mleku. Noter naribamo jabolka, dodamo brusnice ali rozine, ki jih moj 2 letni sin obožuje. Recept za mojo proseno kašo je zelo preprost in ker jo kuham na riževem mleku, je recept primeren tudi za vegane. Ker pa prosena kaša ne vsebuje glutena, jo lahko jedo tudi tisti, ki imajo alergijo na gluten. Prosena kaša je odlična tudi za dobro prebavo, saj pospešuje odvajanje vode iz telesa.
Pripomočki za proseno kašo za zajtrk:
- posoda za namakanje
- lonec za kuhanje
- skodelica (2 dl)
- žlica in žlička
- merilna posoda
- ribežan
Sestavine za proseno kašo za zajtrk:
Za 2 osebi:
- 1 skodelica prosene kaše
- 400 ml rastlinskega napitka (v mojem primeru riževo mleko)
- pol žličke cimeta
- pol žličke vanilje v prahu
- 1 naribano jabolko
- pest rozin ali brusnic
Kako pripravimo proseno kašo za zajtrk (veganska):
Čez noč (vsaj 7 ur) se mora prosena kaša namakati, tako se tudi skrajša čas kuhanja.
Proseno kašo kuham vsaj 15-20 minut oziroma toliko časa, da postane mehka. Prosene kaše se tudi razlikujejo tako, da se lahko kuhajo različno.
Med kuhanjem dodam še cimet in vaniljo v prahu. Občasno premešam, da se kaša ne prime na posodo, če imate pa občutek, da je premalo napitka, pa ga lahko po želji še malo dolijete.
Proseno kašo ponudim z naribanim jabolkom, rozinami ali brusnicami. To je tudi zelo zdrav zajtrk tudi za vašega malčka. Moj sin jo obožuje.
Včasih nam ostane še kaj prosene kaše,ki si jo vzamem s sabo v službo saj je odlična malica. Lahko si jo pa naredite kot zdravo sladico in jo zapečete v pečici (jaz včasih dodam zraven še kaj kozje skute).