Prosena kaša s slivami
Print Friendly, PDF & Email

Prosena kaša s slivami predstavlja okusen, nasiten obrok, primeren tako za zajtrk kot večerjo. V njem se prepletajo okusi prosene kaše, sladkih suhih sliv in hrustljavost izbranih oreščkov. Priprava je enostavna in ne vzame veliko časa.

Pripomočki za pripravo prosene kaše s slivami

  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • merilnik tekočin
  • štedilnik
  • žlica
  • nož in deska za rezanje

Sestavine za proseno kašo s slivami

Za 1 osebo:

  • 3,5 dl mleka (če želite bolj gosto jed uporabite manj mleka; 3-3,2 dl)
  • ščepec soli
  • 2 zvrhani žlici prosene kaše (cca. 40 g)
  • 5-7 razkoščičenih suhih sliv (oz. po okusu)
  • ščep mletega cimeta (oz. po okusu)

In še:

  • med (količina po želji in okusu)
  • poljubni oreščki (količina po želji in okusu); sama sem izbrala pistacije

Priprava prosene kaše s slivami

Mleko vlijemo v kozico in ga solimo. Počakamo da zavre. Medtem na manjše koščke narežemo slive in si pripravimo proseno kašo.

Ko mleko zavre, vanj stresemo proseno kašo in slive, mleti cimet po okusu pomešamo in ob zmernem vretju kuhamo približno 20 minut, da se prosena kaša skuha. Vmes občasno premešamo. Če bi želeli skuhati bolj gosto proseno kašo, uporabite okoli 3 do 3,2 dl mleka.

Ko je prosena kaša s slivami kuhana, jo damo v skodelico ali krožnik v katerem bomo jed postregli, posujemo z izbranimi oreščki (npr. pistacije, orehi, lešniki, mandlji …) katere lahko na grobo nasekljamo ali pustimo cele in prelijemo z medom.

Ideja

Proseno kašo s slivami lahko naredite tudi v veganski različici in sicer tako, da uporabite mleko rastlinskega izvora in namesto medu javorjev sirup.

Naj vam tekne!

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor