Cvetačni narastek s proseno kašo in slanino
Cvetačni narastek s proseno kašo in dodatkom slanine je še ena v vrsti okusnih, samostojnih jedi, ki jim imamo pri nas doma zelo radi. Če želite, lahko slanino izpustite in dobili boste vegetarijansko jed, ki bo zadovoljila še tako zahtevne jedce. Prosena kaša se odlično dopolnjuje s cvetačo, slanina poskrbi za pikico na i … poskusite sami in se prepričajte.
Pripomočki za pripravo cvetačnega narastka s proseno kašo
- 2 plastični posodi
- večja posoda za kuhanje s pokrovko
- manjša posoda za kuhanje s pokrovko, lahko tudi kozica
- cedilo
- kuhinjska tehtnica
- ponev
- kuhalnica
- štedilnik
- električna pečica
- blender ali ribežen
- električni mešalnik
- nož in deska za rezanje
- pekač velikosti 20*30 centimetrov
Sestavine za cvetačni narastek s proseno kašo
Za 3-4 osebe:
- 550-600 g cvetače (ena večja cvetačna glava)
- 3-4 korenčke
- 80 g prosene kaše
- 2 dl vode
- 2 jajci
- 1-2 stroka česna
- 250 g pečene mesne slanine
- šopek peteršilja
- sol po okusu
- poper po okusu
- 2-3 ščepci muškatnega oreščka
In še:
- malo olja za namastitev pekača
Priprava cvetačnega narastka s proseno kašo
Najprej skuhamo proseno kašo. V manjšo posodo damo 2 dl vode, jo rahlo solimo in počakamo, da zavre. Ko zavre, vanjo stresemo proseno kašo, ki smo jo stehtali. Ob zmernem vrenju v pokriti posodi kuhamo 8-10 minut. Po 10 minutah odstavimo s štedilnika in pustimo pokrito še nekaj minut. Nato odkrijemo.
Medtem na štedilnik pristavimo večjo posodo v katero nalijemo vodo in jo rahlo solimo. Počakamo, da zavre. Medtem očistimo in na cvetkamo cvetačo. Ko voda zavre, cvetačo stresemo vanjo in jo kuhamo 5-8 minut. Cvetačo nato odlijemo skozi cedilo in pustimo, da se počasi nekoliko ohladi.
Sedaj na koščke narežemo še pečeno mesno slanino in jo v ponvi popečemo. Za to ne potrebujemo dodatnega olja, saj bo slanina sama spustila dovolj maščobe. Ko je slanina popečena po našem okusu, jo odstavimo in pustimo, da se tudi ta nekoliko ohladi.
Priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).
Korenje očistimo in ga v blenderju zmiksamo (lahko ga tudi naribate). Peteršilj splaknemo pod vodo in ga nasekljamo, česen olupimo in prav tako sesekljamo.
Sedaj vzamemo dve plastični posodi (ena naj bo večja). V večjo damo vse sestavine, ki smo jih že pripravili: pokuhano cvetačo, korenček, peteršilj, česen, popečeno slanino, kuhano proseno kašo, sol (nikar ne solite preveč, saj je slana že slanina, pa tudi kaša in cvetača sta se kuhali v osoljeni vodi), poper, muškatni orešček in dva rumenjaka. Beljaka damo v manjšo posodo in ju stepemo v trden sneg.
Sestavine v večji posodi dobro zmešamo, da se sestavine dobro pomešajo in porazdelijo med seboj.
Sedaj v dobljeno zmes nežno in nalahno vmešamo še sneg iz beljakov.
Zmes za cvetačni narastek s proseno kašo in slanino nadevamo v pekač, ki smo ga pred tem namazali z malo olja (lahko tudi maslom). Pečemo okoli 30 minut v predhodno ogreti pečici na 180 °C (ventilacijska pečica).
Ko je cvetačni narastek s proseno kašo in slanino pečen, ga nekaj minut pustimo v pekaču in ga šele nato razkosamo na poljubno velike kose in postrežemo.
Cvetačni narastek je lahko samostojna jed skupaj s solato, ki jo prelijemo z jogurtovim prelivom ali pa predstavlja prilogo meni jedi.
Dober tek!
Imate radi takšne jedi, kot je cvetačni narastek s proseno kašo? Potem vam bodo všeč tudi:
- pečena cvetača s hrustljavo slanino,
- kruhov narastek s slanino in sirom,
- gratinirana cvetača in korenje s sezamom,
- ohrovt s slanino iz pečice,
- narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo,
- kruhov narastek s cvetačo in korenjem,
- kruhov narastek s skuto,
- kruhov narastek z višnjami,
- odlična jedi iz ohrovta in mletega mesa,
- narastek iz prosene kaše s skuto,
- gratiniran brstični ohrovt s sirom.