Prosena kaša s popečenim sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Prosena kaša s popečenim sadjem je zajtrk, ki je meni zelo ljub. Eden ljubših. Relativno hitro je pripravljen, hkrati pa zelo okusen in nasiten. Tako si napolnim baterije in želodček za celo dopoldne.

Pripravim jo s sezonskim sadjem, tokrat z jabolkom in kakijem. Ljube so mi tudi breskve in slive. Pa tudi fige sem že dodala. Seveda se lepo podajo poleg tudi hruške. Tudi mango sem že popekla in ga dodala. Pravzaprav proseni kaši lahko dodate katerokoli sadje, ki ga imate radi in ga lahko popečete. Če pa boste uporabili jagodičje, vam svetujem, da ga pripravite v obliki tople omake.

Pripomočki za proseno kašo s popečenim sadjem

  • merilnik tekočin
  • kozica
  • štedilnik
  • ponev
  • kuhalnica

Sestavine za proseno kašo s popečenim sadjem

Za 1 osebo:

  • 1 dl prosene kaše
  • 4 dl mleka
  • ščep mletega cimeta
  • ščepec vanilje v prahu (lahko izpustite)
  • 1 jabolko (cca. 70 g)
  • polovica kakija (cca. 50 g)
  • košček masla (cca. 10-15 g), lahko tudi olje

Priprava prosene kaše s popečenim sadjem

Proseno kašo enostavno odmerimo s pomočjo merilnika tekočin in jo vsujemo v kozico, v kateri jo bomo skuhali.
Odmerimo še mleko in ga prilijemo k proseni kaši (sama rada dodam cca. 10-20 ml mleka več, da kaša ni tako suha, ni pa nujno, 4 dl povsem zadostuje).
Dodamo še ščep mletega cimeta in ščepec vanilje v prahu. Pristavimo na štedilnik in, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in ob zmernem vretju kuhamo 20 minut (čas kuhanja začne teči, ko kašo pristavimo na štedilnik).

Opomba
Tisti, ki ste bolj sladkosnedi, lahko poleg mletega cimeta dodate tudi žlico sladkorja, ali še bolje: zavojček vaniljevega sladkorja. Kašo lahko skuhate tudi na vodi, a meni je veliko boljša kuhana na mleku.

Medtem, ko se prosena kaša kuha, olupimo in na manjše kose narežemo sadje. Če nas lupina ne moti in imamo ne škropljeno sadje, seveda lahko uporabimo sadje z olupkom vred. V ponvi raztopimo manjši košček masla in na njem počasi, na nizki temperaturi popečemo sadje. Pazimo, da ga ne zažgemo, zato ga pečemo (pražimo) počasi, vmes ga obračamo, da se popeče z vseh strani.

Kaša je po 20 minutah kuhana (takrat povre tudi vse mleko), sadje pa zmehčano in popečeno. Zato denemo proseno kašo na krožnik ali v skodelico, čeznjo pa razporedimo še popečeno sadje.

Dober tek!

Še nekaj idej za okusne zajtrke iz prosene, ajdove in ovsene kaše:

Ljubitelji prosene kaše pa poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor