Mlečna kaša kot iz otroštva
Je tudi vam mama ali babica kuhala mlečno kašo, ko ste bili majhni? Pripravite jo sami in se vrnite v otroštvo s slastno mlečno kašo.
Mlečna kaša – pripomočki:
- posoda
- kuhalnica
- gosto cedilo
Mlečna kaša – sestavine za 2 osebi:
- 6 dl mleka
- 85 g oluščene prosene kaše
- ščep cimeta
- ščep soli
- sladkor po želji oziroma okusu
Mlečna kaša – postopek:
Mlečno kašo, ki nas bo v spominu popeljala v otroštvo, pripravimo tako, da najprej odmerimo proseno kašo in jo stresemo na desko ali čisto mizo. Čeprav so zrnca prosa oluščena, se vmes skriva kakšno, ki še ni ali pa je vmes kakšno počrnelo. Tako moramo proseno kašo ročno prebrati, kar pomeni, da jo pregledamo in iz zrn izločimo tista, ki še imajo ovoj ali so neprimerna za uživanje.
Kašo nato stresemo v gosto cedilo in jo splaknemo pod tekočo vodo. V posodo, v kateri bomo kuhali mlečno kašo, vlijemo približno 4 dl mleka, ga solimo in vklopimo štedilnik. Sprano proseno kašo stresemo v mleko, mešamo in ko zavre, znižamo temperaturo ter ostanemo v bližini štedilnika.
Ko se kaša nekaj časa počasi kuha, se lahko zgodi, da se bo prismodila, sploh ko bo mleko povrelo, zato mlečno kašo večkrat premešamo. Postopno dolijemo še preostala 2 dl mleka, po potrebi pa še kaj več.
Ko je mlečna kaša skuhana, to je približno po pol ure kuhanja, ji dodamo cimet in premešamo. Nadevamo jo v skledici in ponudimo. Po želji jo lahko sladkamo, da bo prav taka, kot smo jo jedli v otroštvu. Dober tek!