Ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki
Print Friendly, PDF & Email

Hitro, preprosto okusno in predvsem slovenska narodna jed. Jed, ki jo lahko ponudimo kot toplo predjed, ali samostojno jed za kosilo ali večerjo. Zagotovo so ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki jed, ki vas bo presenetila, nasitila in prepričala.

Ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki

Ajdovi žepki s proseno kašo – pripomočki:

  • posoda za za priprava testa
  • prozorna folija za živila
  • valjar
  • modelček za izrez krogcev
  • kozica za kuhanje žepkov
  • kozica za segretje  ocvirkov
  • cedilo
  • jedilna žlica
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica

Ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirkiAjdovi žepki s proseno kašo – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 4 osebe.

  • 250 g ajdove moke
  • žlica gladke moke za boljšo vezavo
  • 2 dl vroče vode za poparitev moke
  • za nadev 10 dag prosene kaše
  • 1 celo jajce in 1 rumenjak
  • sol, poper
  • ena velika žlica ricotte
  • za dekoracijo: drobnjak in preostanek ricote, 200 g ocvirkov

Čas priprave: 1 ura.

Ajdovi žepki s proseno kašo – postopek:

Ajdovo moko poparimo 2 dl kropa, posolimo in zamesimo testo. Za boljšo vezavo dodamo 1 žlico bele gladke moke. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo na hladno za približno 30 min.

Ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki

Medtem, ko testo počiva, si pripravimo nadev. To naredimo tako, da skuhamo proseno kašo v slanem kropu (kuhamo cca. 12 min), v skledo ubijemo 1 jajce in dodamo 1 rumenjak, 1 žlico ricotte, sol in poper po okusu. Ko je prosena kaša kuhana, jo odcedimo in dodamo k ostalim sestavinam, ter dobro premešamo. Lahko dodamo tudi 1 žlico krušnih drobtin za bolj trdo strukturo, ni pa nujno.

Ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki

Nato razvaljamo testo, na debelino 0,5 cm, ter izrežemo kroge z modelom za pustne krofe. Na vsak krog nadevamo približno 1 žličko nadeva in zapognemo, ter robove pritisnemo s prsti, nato še z vilico.

Ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki

Oblikovane žepke kuhamo v slanem kropu med 15 in 20 minutami, nakar jih odcedimo in serviramo.

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor