Ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki
Hitro, preprosto okusno in predvsem slovenska narodna jed. Jed, ki jo lahko ponudimo kot toplo predjed, ali samostojno jed za kosilo ali večerjo. Zagotovo so ajdovi žepki s proseno kašo, ricotto in ocvirki jed, ki vas bo presenetila, nasitila in prepričala.
Ajdovi žepki s proseno kašo – pripomočki:
- posoda za za priprava testa
- prozorna folija za živila
- valjar
- modelček za izrez krogcev
- kozica za kuhanje žepkov
- kozica za segretje ocvirkov
- cedilo
- jedilna žlica
- merilnik tekočin
- kuhinjska tehtnica
Ajdovi žepki s proseno kašo – sestavine:
Sestavine zadoščajo za 4 osebe.
- 250 g ajdove moke
- žlica gladke moke za boljšo vezavo
- 2 dl vroče vode za poparitev moke
- za nadev 10 dag prosene kaše
- 1 celo jajce in 1 rumenjak
- sol, poper
- ena velika žlica ricotte
- za dekoracijo: drobnjak in preostanek ricote, 200 g ocvirkov
Čas priprave: 1 ura.
Ajdovi žepki s proseno kašo – postopek:
Ajdovo moko poparimo 2 dl kropa, posolimo in zamesimo testo. Za boljšo vezavo dodamo 1 žlico bele gladke moke. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo na hladno za približno 30 min.
Medtem, ko testo počiva, si pripravimo nadev. To naredimo tako, da skuhamo proseno kašo v slanem kropu (kuhamo cca. 12 min), v skledo ubijemo 1 jajce in dodamo 1 rumenjak, 1 žlico ricotte, sol in poper po okusu. Ko je prosena kaša kuhana, jo odcedimo in dodamo k ostalim sestavinam, ter dobro premešamo. Lahko dodamo tudi 1 žlico krušnih drobtin za bolj trdo strukturo, ni pa nujno.
Nato razvaljamo testo, na debelino 0,5 cm, ter izrežemo kroge z modelom za pustne krofe. Na vsak krog nadevamo približno 1 žličko nadeva in zapognemo, ter robove pritisnemo s prsti, nato še z vilico.
Oblikovane žepke kuhamo v slanem kropu med 15 in 20 minutami, nakar jih odcedimo in serviramo.
Dober tek!