Narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo
Ste za nekaj brezmesnega? Pripravite narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo in verjemite, všeč vam bo. Priprava je povsem enostavna, rezultat pa okusen narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo, katerega okus lepo zaokrožijo dodane začimbe.
Pripomočki za pripravo narastka iz prosene kaše s skuto in špinačo:
- posoda za kuhanje
- posoda za kuhanje s pokrovko
- kuhalnica
- pekač velikosti 25 x 30 cm
- metlica za stepanje
- 2 xplastična skleda
- mikser
- deska za rezanje in nož
- merilnik tekočin
- kuhinjska tehtnica
- cedilo
- štedilnik
- el. pečica
Sestavine za narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo:
(za 4 osebe)
- 750 ml mleka
- 50 g masla
- 190 g prosene kaše
- 3 jajca
- 200 g skute (pasirane ali nepasirane; vseeno)
- 3-4 stroke česna
- 150 g špinače
- 1 žlica kisle smetane
- sol po okusu
- poper po okusu
- peteršilj (svež ali posušen) po okusu
- muškatni orešček po okusu
- maslo za mazanje pekača
Postopek priprave narastka iz prosene kaše s skuto in špinačo:
Najprej v posodo za kuhanje odmerimo mleko, ga rahlo osolimo in počakamo, da zavre. Ko mleko zavre, vanj stresemo proseno kašo, ki jo ob zmernem vrenju in občasnem mešanju kuhamo 20 minut.
Ko je prosena kaša kuhana, mora biti vsebina v posodi gosta. Prižgemo električno pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Kuhano proseno kašo odstavimo s štedilnika in vanjo vmešamo maslo.
Ko je maslo vmešano, pustimo da se vse skupaj malo ohladi. V drugo posodo nalijemo nekaj vode in počakamo, da zavre. Ko voda zavre, vanjo stresemo špinačne liste. Če imate večje špinačne liste, jih pred tem lahko narežete na manjše kose.
Špinačo na hitro pokuhamo (vre naj 30-60 sekund). Nato pa špinačo odcedimo.
Sedaj vzamemo dve plastični skledi in jajca ločimo na rumenjake in beljake. Beljake stepemo v trden sneg.
V drugi skledi pa s pomočjo metlice za stepanje penasto vmešamo rumenjake, kislo smetano, drobno nasekljane stroke česna, sol, poper, muškatni orešček, sol po okusu (ne pozabite, da ste solili že mleko v katerem se je kuhala prosena kaša) in peteršilj (če uporabljate svež peteršilj, ga pred tem nasekljajte).
Jajčni zmesi dodamo še skuto in vse skupaj vmešamo v enotno zmes, na koncu pa dodamo še špinačne liste. In jih prav tako vmešamo.
Nato dodamo še, že nekoliko ohlajeno proseno kašo in ponovno premešamo.
V vse skupaj pa na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
Pekač malenkost namažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno zmes za narastek iz prosene kaše s špinačo in skuto. Enakomerno porazdelimo po pekaču.
Narastek iz prosene kaše s skuto in špinačo pečemo 30 minut v pečici, ogreti na 170 °C. Nato pa ga razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo.
Naj vam tekne!