Pečene bučne rezine
Pečene bučne rezine, ki imajo zaradi dodane sladke smetane sladkoben okus, lahko pripravimo za kosilo ali večerjo, v vsakem primeru bodo zelo teknile, priprava pa je zelo enostavna.
Na tržišču je več vrst buč, različnih barv in oblike, ki so v večini užitne, razen manjših okrasnih bučk. Meso buč je bogato s karotinom in vitaminom B1 ter balastnimi snovmi, če smo v dvomu ali je buča jedilna jo enostavno poizkusimo in, če ima grenak okus, jo raje zavržemo.
Pripomočki za pripravo pečenih bučnih rezin:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pečene bučne rezine:
Za dve osebi:
- 500 g jedilnih olupljenih narezanih buč; uporabimo lahko vse vrste jedilnih buč
- 100 g masla
- 200 ml sladke smetane
- 100 ml mleka
- 2 žličke suhega žajblja
- 3 stroke česna ali žlička sesekljanega česna
- 1 jajce
- 2 lističa toast sira
- sol po okusu
Postopek za pripravo pečenih bučnih rezin:
Bučo narežemo na rezine debele 10 do 15 mm, odstranimo sredico in semena, jo olupimo, velikost rezin pa prilagodimo našim potrebam in posodi, v kateri bomo buče pekli.
V ponvi stopimo maslo, dodamo zdrobljen suh žajbelj in na drobno narezane stroke česna.
Rezine buč posolimo po obeh straneh in jih naložimo v ponev, najprej jih popečemo po eni strani približno 5 minut, nato pa še po drugi strani 3 minute, čas pečenja je odvisen tudi od vrste in debeline buče.
V lonček vbijemo jajce, dodamo sladko smetano in mleko in vse skupaj dobro premešamo.
Ko so rezine buč pečene po obeh straneh, jih obložimo z listi sira in prelijemo s prelivom jajca mleka in smetane.
Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo še 5 do 8 minut, oziroma toliko časa da se preliv strdi in dobi rahlo rumenkasto barvo.
Buče, ki so zdrave in nepoškodovane, v hladni shrambi počakajo do spomladi, zato jih jeseni shranite in tako obogatite svojo zimsko prehrano. Lučka Glaser
Zraven pa ponudite dober kos kruha:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.