Preprost kolač
A je lahko kaj bolj prepostega? Ko si v nedeljo zraven kosila zaželimo nekaj “na hitro”? Sigurno se še kaj najde, vendar je preprost kolač odlična izbira. Gre sicer za izvedbo nekaterim bolj znanega ‘Plum cakea’, ki je prvotno vseboval suhe slive, od tod tudi ime. Danes poznamo ogromno različic v količinah in razmerju med sestavinami prvotnega kolača. Lahko mu dodamo suho ali sveže sadje, polni se ga tudi s kremo ali marmelado-sadno kašo. Sama sem izbrala najbolj enostavno, oziroma osnovno različico, samo testo, po vrhu pa nekaj sladkorne granule.
Pripomočki za pripravo preprostega kolača
- 2 skledi
- električni mešalnik
- pekač velikosti 11×25 cm
- cedilo
- lopatka
Sestavine za pripravo preprostega kolača
- 130 g navadnega jogurta
- 50 g arašidovega olja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja (lahko tudi vaniljeve arome)
- 3 jajca
- 130 g sladkorja
- 200 g večnamenske moke
- 7 g pecilnega praška (1/2 zavojčka)
- ščepec soli
- sladkorne granule za dekoracijo
- košček masla za premaz pekača
Postopek priprave preprostega kolača
Preprost kolač pričnemo pripravljati tako, da v eni skledi skupaj presejemo suhe sestavine, torej moko in pecilni prašek, v drugi premešamo pa vse ostalo, razen sladkorne granule. Moko s pecilnim dodamo k mokrim sestavinam. Mešamo z električnim mešalnikom.
Tako dobimo še kar gosto maso.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija (klasično). Pekač namažemo s koščkom masla in vanj nalijemo maso, maso iz sklede postrgamo z lopatko. Po vrhu mase v pekaču potrosimo še sladkorno granulo.
Pečemo 40-45 minut na klasičen način. Potem počakamo, da se ohladi in narežemo. Naj tekne!