Pecivo z marcipanom
Marcipan imamo radi in ga naravnost obožujemo ali pa ga enostavno ne maramo, vmesne možnosti običajno ni. Zato je pecivo z marcipanom odličen izbor za vse ljubitelje marcipana.
Pecivo z marcipanom – pripomočki:
- valjar
- pekač mere 36 x 21 cm
Pecivo z marcipanom – sestavine:
Testo:
- 250 g namenske moke za pecivo
- 120 g sladkorja
- 120 g masla sobne temperature
- 1 jajce
Marcipanov nadev:
- 400 g marcipana
- 100 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 manjša jajca (lahko tudi samo 2 jajci)
- 50 g mandljevih lističev
Pecivo z marcipanom – postopek:
Vse sestavine za testo odmerimo v posodo in ročno zgnetemo testo. Uporabimo lahko maslo sobne temperature, ker se bodo na ta način sestavine hitreje povezale v kepo testa.
Na peki papirju z valjarjem zvaljamo testo na približne mere pekače. Nato peki papir s testom prenesemo v pekač in s prsti poravnamo testo do roba pekača. Potrudimo se, da bo testo enakomerno debelo po celotni površini pekača.
Testo v pekaču z vilico napikamo in ga damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 15 minut. Ko se robovi rahlo obarvajo, vzamemo testo iz pečice.
Lotimo se marcipanovega nadeva. Marcipan in maslo zmehčamo v mikrovalovni pečici in nato sestavini s pomočjo električnega mikserja združimo.
Nato primešamo še jajca in sladkor v prahu. Z mikserjem mešamo tako dolgo, da masa postane gladka in kremna, približno 2 do 3 minute. Masa pride precej redka in zato pride prečen nadev tudi rahel in bolj mehek. Če imamo rajši bolj kompakten nadev, bosta zadostovali samo dve jajci.
Marcipanov nadev enakomerno razporedimo čez predhodno pečeno testo.
Čez marcipanov nadev enakomerno posipamo še mandljeve lističe. Pekač ponovno vrnemo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke in pečemo 30 minut. Pečeno pecivo z marcipanom vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi. Če imamo možnost naj se čez noč ohlaja na hladnem.
Narežemo na poljubne rezine. Če želimo lahko po vrhu še rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
Ideja
Če smo v časovni stiski, lahko pecivo spečemo tudi 3 do 5 dni prej in ga do uporabe hranimo na hladnem. Pecivo namreč po nekaj dnevih postane še boljše.