Mehke skutne kocke
Print Friendly, PDF & Email

Rada pripravljam enostavne sladice in mehke skutne kocke so ena izmed takih. Sestavine se preprosto vmeša, postopek je enostaven, priprava pa hitra. Rikota oziroma skuta naj bo gladka. Zračnost in gladkost lahko dosežemo tudi tako, da skuto pretlačimo skozi primerno gosto cedilo. Limonina lupinica poskrbi za svežino. Kocke so sočne še posebej, če jih pustimo stati nekaj ur.

Pripomočki za pripravo mehkih skutnih kock

  • električni mešalnik, kuhinjski robot
  • pekač dimenzije 27 cm x 19 cm

Sestavine za pripravo mehkih skutnih kock

za 12 kosov

za nadev

  • 500 g rikote ali gladke skute
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 50 g škroba (Gustin)
  • nastrgana limonina lupinica
  • ščepec soli

za testo

  • 4 jajca
  • 130 g sladkorja
  • 250 g večnamenske moke
  • 60 ml sončničnega olja
  • 125 ml mleka
  • 1 žlička pecilnega praška

za premaz pekača

  • 10 g masla

Postopek priprave mehkih skutnih kock

Najprej pripravimo nadev in sicer tako, da ločimo beljaka od rumenjakov. Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg. V drugi posodi zmešamo vse ostale sestavine za nadev in na koncu z metlicami nežno vmešamo še sneg.

Testo za mehke skutne kocke pripravimo tako, da v posodo postavimo jajca s sladkorjem in penasto zmešamo z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom. Nato počasi vlivamo olje, zatem mleko in nato po žlicah dodajamo moko s pecilnim praškom.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač namastimo s koščkom masla in vanj vlijemo polovico testa. Postavimo v ogreto pečico in pečemo klasično 10 minut.

Po desetih minutah vzamemo pekač iz pečice in previdno namažemo skutni nadev. Nadev nežno polagamo po celotni površini testa. Če bomo nadev naenkrat in na eno točko vlili v pekač, bo le-ta izpodrinil nežno pečeno testo. Ko zaključimo z nadevom, po njem vlijemo še preostalo polovico testa. Postavimo v pečico in pečemo nadaljnjih 30 minut. Površina mehkih skutnih kock mora biti obarvana nežno rjavo.

Pecivo ohladimo in že lahko narežemo. Iz pekača ga enostavno prestavimo na servirni krožnik. Kljub temu, da vsebuje kar nekaj sladkorja, sladica ni presladka. Deluje lahkotno. Naj tekne!

 

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor