Preliv iz rdečega grozdja
Print Friendly, PDF & Email

Jeseni si lahko privoščimo slastno grozdje, če ga imamo radi, lahko pa iz njega pripravimo različne dobrote, ki nas bodo razvajale skozi celo leto. Poleg običajnega soka lahko pripravimo preliv iz rdečega grozdja, ki ga zapremo v manjše kozarčke in shranimo v klet. Ko se nam zljubi nekaj sladkega, pa samo odpremo pokrovček in sladkanje se lahko začne.

Od vrste grozdja sta odvisna tudi okus in barva preliva. Meni je najbolj všeč preliv iz rdečega grozdja sorte izabela, ki je aromatično in ne prekislo grozdje, da pa tudi lepo rdečkasto barvo. Med pripravo preliva se lahko odločimo, kako sladek oz. kisel preliv želimo in glede na okus izberemo količino sladkorja. Osebno so mi zelo všeč kombinacije bolj sladkih sladic in nekoliko bolj kiselkastega preliva.

Preliv iz grozdja sicer lahko uporabljamo kot preliv za čez različne vrste peciva ali tort, prelijemo ga lahko čez sladoled, vaflje ali čez kakšno drugo sladico ali jed po izbiri, npr. štruklje ali ajdove krape. Tudi na kruh ga lahko prelijemo in pustimo, da ga ta malo vpije, sicer bo tekel dol. Uporabimo ga lahko tudi kot sestavino za torto, če mu naknadno dodamo sredstvo za zgoščanje (želatina, koruzni škrob …). Sicer pa pri pripravi ne uporabimo nobenih sredstev za zgostitev – za pripravo preliva potrebujemo samo 3 sestavine: grozdje, sladkor in cimet.

preliv iz rdečega grozdja

Pripomočki za preliv iz rdečega grozdja:

  • 10 kozarčkov s pokrovom, ki držijo po 2 dl
  • večja lonca
  • pasirka (če je nimamo, lahko uporabimo večje cedilo z večjimi luknjicami)
  • večje cedilo z manjšimi luknjicami
  • lij

Sestavine za preliv iz rdečega grozdja:

Za 10 kozarčkov po 2 dl:

  • 2900 g rdečega grozdja (uporabila sem sorti kvinton in izabela)
  • 200 g kokosovega sladkorja (lahko uporabimo običajni beli sladkor in tudi količino prilagodimo svojemu okusu)
  • 1 žlička cimeta

Postopek za preliv iz rdečega grozdja:

Ko se odločimo, iz katerega grozdja bomo pripravili ta čudovit preliv, sveže nabranega najprej dobro operemo pod tekočo vodo.

preliv iz rdečega grozdja

V večji lonec natrgamo za 2900 g oz. slabe 3 kg grozdnih jagod, ki so zdrave in nepoškodovane.

preliv iz rdečega grozdja

Lonec postavimo na štedilnik in na zmerni temperaturi kuhljamo grozdne jagode, da nastane rdečkasta zmes, ki jo večkrat premešamo. Preliva iz rdečega grozdja ni potrebno kuhati dolgo, le toliko, da se spremeni v homogeno maso, to je okoli 20 minut.

preliv iz rdečega grozdja

Vmes v preliv dodamo 200 g kokosovega sladkorja in žličko cimeta. Premešamo, da se sladkor raztopi in poskusimo. Če smo izbrali bolj kislo sorto grozdja, lahko po želji dodamo več sladkorja.

preliv iz rdečega grozdja

Sledi pasiranje, za kar je najbolj priročna pasirka. Izberemo nastavek s tako drobnimi luknjicami, ki bodo zadržale grozdne peške. Pasirko postavimo nad drugo večjo prazno posodo in z zajemalko postopno dajemo vanjo grozdni preliv ter mešamo, dokler ne spasiramo vsega preliva.

preliv iz rdečega grozdja

Klasično pečico ogrejemo na 110 °C in vanjo položimo pekač z 10 čistimi in suhimi kozarčki in pokrovčki, v katere bomo natočili preliv, da se sterilizirajo. Prvo posodo speremo in nadnjo postavimo bolj fino cedilo, skozi katerega zdaj ročno precedimo preliv, da odstranimo morebitne peške ali ostanke lupin. Ta korak sicer lahko tudi izpustimo, če se nam zdi, da v prelivu ni pešk, malo ostankov lupin pa nas ne moti.

Preliv najlažje precedimo tako, da v cedilo damo malo preliva in ga mešamo s kuhalnico – gre veliko hitreje kot če mešamo z žlico. Pomaga tudi, če občasno postrgamo preliv, ki se nabere na spodnjem delu cedila. Prav tako priporočam, da sproti odstranjujemo, kar ostane v cedilu in ga vmes nekajkrat tudi speremo pod tekočo vodo.

preliv iz rdečega grozdja

Ko je preliv precejen, kozarčki pa sterilizirani, preliv ponovno segrejemo do vretja in ga s pomočjo zajemalke in lija nalijemo v kozarčke. Sama iz pečice sproti jemljem po 2 kozarčka in 2 pokrovčka. Ko napolnim oba kozarčka, lij in zajemalko odložim na čist krožnik, pokrovčke pa takoj dobro privijem. Pomagam si s kuhinjskimi rokavicami. Napolnjene kozarčke zlagam na čist pult.

preliv iz rdečega grozdja

Ko je postopek končan in je napolnjenih vseh 10 kozarčkov, pečico ugasnemo in kozarčke postavimo na pekač, ki ga damo nazaj v pečico. Zapremo vratca in čez noč pustimo, da se tako kozarci ohladijo.

preliv iz rdečega grozdja

Nato jih opremimo z napisom o vsebini in datumu ter jih preselimo v klet (oz. drug hladen in temen prostor), kjer nas razveseljujejo celo leto. Ko odpremo kozarček preliva, ga je najbolje porabiti kar takoj, sicer pa ga v hladilniku hranimo nekaj dni – ker ne vsebuje konzervansov, bo namreč hitro začel plesneti. Prijetno sladkanje!

preliv iz rdečega grozdja

Preliv iz rdečega grozdja lahko uporabimo v kombinaciji z različnimi jedmi in sladicami, tukaj je nekaj idej:

Jedi:

Sladice:

Če imamo višek sliv, pa si lahko pripravimo tudi preliv iz teh: Slivov preliv za ozimnico.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor