Mini palačinke
Mini palačinke so velike kot kovanci in so na svetovnem spletu postale pravi hit. Ko sem jih videla, so se mi zdele ljubke in enostavne za pripravo, nekaj podobnega pa sem že delala pred časom, ko smo z otrokoma ustvarjali palačinke različnih oblik. Tako se mi je zdelo, da jima bodo tudi te všeč in sem se jih lotila. Komaj sem jih nekaj prihranila za fotografiranje, saj sta mi jih sproti jedla! 🙂 Vsekakor zabavno, malo drugače, okusno in preprosto, res pa je, da si moramo vzeti nekaj časa za peko.
Pripomočki za mini palačinke:
- Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Sestavine za mini palačinke:
Za 3 porcije:
- 2 jajci (velikosti L)
- 20 g sladkorja
- 150 g bele pšenične moke
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 2 dl mleka (lahko uporabimo tudi rastlinski napitek)
- olje za ponev
Postopek za mini palačinke:
Mini palačinke pripravimo tako, da v skledi zmešamo 2 jajci in 20 g sladkorja. Z električnim mešalnikom jajci mešamo tako dolgo, dokler se ne spenita in masa naraste ter postane svetlejše rumene barve.
V drugo skledo vsujemo 150 g moke in jo zmešamo s pol žličke soli in pol žličke pecilnega praška. Postopno ji prilijemo 2 dl mleka in vmes ves čas mešamo (lahko kar z metlico za ročno mešanje), tako da nastane gladka masa.
V to maso po žlicah dodajamo jajčno maso in ves čas mešamo, tako da združimo obe masi. Tako dobimo maso za mini palačinke.
Na štedilnik postavimo ponev, v kateri bomo pekli mini palačinke. S kuhinjskim čopičem po ponvi razmažemo nekaj kapljic olja, s katerim ne smemo pretiravati. Ponev najprej dobro segrejemo, nato pa temperaturo znižamo in palačinke pečemo na srednje visoki. Pri peki palačink si pomagamo z žličko, s katero zajamemo malo mase in jo vlijemo v ponev. Mini palačinke naj bodo res mini, kar pomeni, da v premeru merijo do nekaj cm, torej so v velikosti kovancev. Raje zajemimo večkrat po malo mase, saj nam bo lepše tekla z žlice in bomo mini palačinke lažje oblikovali, sicer pa bomo hitro dobili občutek, koliko je najbolje.
Naenkrat pečemo približno 10 mini palačink, saj bi se nam sicer preveč zapekle. Takoj ko namreč končamo z vlivanjem mase v ponev, se že lotimo obračanja. Najbolje, da si pri tem pomagamo z vilicami. Palačinke morajo biti z obeh strani nežno zapečene – moje so se na vsaki strani pekle okoli minuto.
Pečene mini palačinke odlagamo na krožnik s papirnato brisačko in nadaljujemo peko po opisanem postopku, dokler ne porabimo vse mase.
Poleg mini palačink ponudimo poljubno sadje, stepeno sladko smetano ali pa jih prelijemo z javorjevim sirupom. Dodamo lahko tudi druge poljubne prelive ali namaze in preizkušamo nove kombinacije. Naj vam te majcene palačinke teknejo!
Če obožujete palačinke, morate poskusiti tudi te različice:
- Jabolčne palačinke.
- Roza palačinke.
- Obrnjene palačinke s pečenimi bananami in Nutelo.
- Skutni ponvičniki.
- Veganske palačinke.
- Pica palačinke.