Ekspresna sladica v zadnjem hipu
Print Friendly, PDF & Email

Včasih se zgodi, da pridejo gostje, ko jih ne pričakujemo, kdaj pa se tudi nam zljubi pojesti nekaj sladkega, pa morda na zalogi nimamo nobene sladice. V takem primeru je ekspresna sladica, ki jo pripravimo v zadnjem hipu, odlična izbira. Za pripravo potrebujemo dobrih 5 minut, če jo pripravljamo samo zase, če pa bi jo radi gostom postregli kot nekaj posebnega, pa nam bo vzela nekaj minut več.

Sestavine, ki jih potrebujemo, imamo že doma. Opisana je namreč osnovna verzija te hitre sladice, po želji ali potrebi pa lahko kaj izpustimo, dodamo ali zamenjamo s kakšno drugo sestavino, ki jo imamo raje ali jo imamo pri roki. Kadar se sama posladkam z ekspresno sladico, jo pustim kar v skodelici, v kateri sem mešala sestavine, in jo z žlico preprosto jem iz nje. Če pa sladico želim postreči gostom, pa jo nadevam v malo lepše kozarce, jo okrasim in izgleda kot nekaj povsem drugega, bolj prefinjenega.

Ekspresna sladica v zadnjem hipu

Pripomočki za ekspresno sladico v zadnjem hipu:

  • 3 kozarci, ki držijo 3 dl, ali 6 kozarcev, ki držijo 2 dl

Sestavine za ekspresno sladico v zadnjem hipu

Za 3 kozarčke po 3 dl ali 6 kozarčkov po 2 dl:

  • 120 g piškotov (najboljši so domači navadni piškoti, lahko uporabimo tudi kupljene, npr. Plazma, Albert..)
  • 35 g kakava (uporabljam sladkanega)
  • 1 zravnana žlička cimeta
  • 40 g kisle smetane
  • 175 g navadnega jogurta
  • 1 žlica čokoladnega namaza (npr. Nutelle)
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 žlička ruma
  • po želji še kakšen piškot ali žlička kakava za dekoracijo

Postopek za ekspresno sladico v zadnjem hipu:

V sekljalniku zmeljemo 120 g piškotov. Ni treba, da so zmleti čisto v prah, bolje je, da ostane nekaj večjih koščkov, bo tekstura tako bolj zanimiva. Lahko pa po želji zmeljemo bolj na fino. Kadar sladico pripravljamo samo zase, lahko nekaj piškotov zdrobimo kar s prsti, s pomočjo žlice ali kladiva za meso, s katerim piškot le pritisnemo, ne tolčemo.

ekspresna sladica v zadnjem hipu

Zmlete piškote presujemo v skledo in jim dodamo 35 g kakava in 1 zravnano žličko cimeta. Sestavine premešamo.

ekspresna sladica v zadnjem hipu

Masi za ekspresno sladico v zadnjem hipu dodamo 40 g kisle smetane in 175 jogurta. Spet premešamo – kar z žlico.

ekspresna sladica v zadnjem hipu

Nastajajoči kremi zdaj primešamo še 1 žlico čokoladnega namaza.

ekspresna sladica v zadnjem hipu

Če je sladica namenjena odraslim, dolijemo še žličko ruma, ki bo močno izboljšala okus sladice. Sicer lahko to sestavino enostavno izpustimo.

ekspresna sladica v zadnjem hipu

Povsem na koncu v mešanico dodamo stepeno sladko smetano. Z žlico jo narahlo vmešamo, da masa postane bolj puhasta. Po želji – sploh če sladico pripravljamo samo zase ali se nam zelo mudi – lahko stepeno sladko smetano izpustimo, sladica bo že brez nje zelo okusna, saj sladko smetano vmešamo predvsem zato, da je sladica rahlejša.

ekspresna sladica v zadnjem hipu

Tako, ekspresna sladica v zadnjem hipu je pripravljena, moramo jo le še postreči. V izbrane kozarce jo lahko nadevamo z žlico ali pa z dresirno vrečko. Po vrhu jo potresemo s kakavom ali cimetom, zraven lahko ponudimo tudi dodaten piškotek.

Ekspresno sladico lahko ponudimo s stepeno smetano posebej, torej da je ne vmešamo v maso, ampak jo ponudimo zraven. Maso brez sladke smetane lahko nadevamo na dno kozarca, smetano pa čez, da dobimo dvobarvno različico.

Še ena ideja pa je, da ekspresno sladico ponudimo s sladoledom. Ali prelivom iz sadja.. Ali.. Gotovo boste našli še kakšno svojo izpeljanko. 😉

Uživajte v pripravi in sladkanju!

ekspresna sladica v zadnjem hipu

Hitro in preprosto pripravljen je tudi enostaven posladek iz kozarčka.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor