Čokoladna pena v kozarcu
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna pena je zelo prefinjena puhasta sladica slastnega okusa. Pripravimo jo povsem enostavno, bomo pa z njo zagotovo navdušili naše goste. Ker vsebuje surova jajca (beljake), je najbolje, da jo postrežemo čim prej. Če jo pripravljamo za odrasle, čokoladni peni lahko dodamo rum in tako dobimo še boljši okus. Za dekoracijo izberemo čokoladne ostružke, ki jih z enostavnim trikom izdelamo kar sami.

Čokoladna pena v kozarcu

Pripomočki za čokoladno peno:

  • električni mešalnik
  • lupilec (če ga nimamo, uporabimo nož)
  • 5 kozarcev po 3 dl ali več manjših

Sestavine za čokoladno peno:

Za 5 kozarcev po 3 dl (lahko uporabimo tudi več manjših kozarcev):

  • 6 beljakov
  • 1 žlica sladkorja
  • 200 g mlečne čokolade
  • 300 ml sladke smetane
  • 1/3 žličke cimeta
  • po želji še žlica ruma

Rumenjake lahko porabimo za pripravo okusnih zvitih cimetovih kitk.

Postopek za čokoladno peno:

Za to kulinarično razvajanje najprej nad vodno paro stopimo čokolado. To naredimo tako, da v večjo posodo nalijemo vodo, manjšo pa postavimo nad njo in v zgornjo nalomimo 200 g mlečne čokolade. Vodo v spodnji posodi segrejemo, a ne do vretja! Voda mora biti samo vroča, ne pa vrela. Čokolada se mora topiti lepo počasi. Vmes jo večkrat premešamo.

Čokoladna pena v kozarcu

Medtem ko se čokolada topi, stepemo sneg iz 6 beljakov. Da se lepše spenijo, med mešanjem z mešalnikom dodamo 1 žlico sladkorja. Stepamo toliko časa, da se oblikujejo vršički in je sneg čvrst.

Čokoladna pena v kozarcu

Nato stepemo še sladko smetano. Ta naj bo dobro ohlajena. A smetano stepemo le na pol, ne toliko, da bi postala povsem čvrsta.

Čokoladna pena v kozarcu

Med stepanjem smetane in beljakov se bo čokolada že stopila. Takrat zgornjo posodo s čokolado odstavimo in položimo na pult, da se nekoliko ohladi.

Čokoladna pena v kozarcu

Potem ji po žlicah začnemo dodajati sneg. Mešamo z žlico z nežnimi krožnimi gibi.

Čokoladna pena v kozarcu

Ko dodamo nekaj žlic snega, se bo zdelo, kot da se bo čokolada sesirila, ampak je vse v redu.

Čokoladna pena v kozarcu

Nadaljujemo z mešanjem, vmes dodamo tudi kakšno žlico stepene sladke smetane in tako nadaljujemo pripravo čokoladne pene, ki si bo tedaj že bolj podobna. Mešamo in dodajamo sneg in smetano, dokler ne porabimo obeh. Čokoladna pena bo zdaj svetlejše barve kot na začetku.

Čokoladna pena v kozarcu

Čokoladno peno posujemo še s tretjino žličke cimeta in če jo bomo ponudili odraslim, dodamo tudi žlico ruma.

Čokoladna pena v kozarcu

5 kozarcev nadevamo s približno enako količino čokoladne pene. Pri tem si lahko pomagamo kar z zajemalko. Sladica bo prišla še bolj do izraza, če bomo uporabili kozarce na pecljih ali kakšne druge nekoliko posebne. Na koncu čokoladno peno okrasimo s čokoladnimi ostružki. Te naredimo povsem preprosto: po rebru čokolade naredimo nekaj potez z lupilcem ali nožem, da nastanejo tanki čokoladni svitki. S pomočjo žličke jih posujemo po čokoladni peni. Dotikati se jih ni dobro, saj se pod toploto prstov takoj začnejo topiti.

Do postrežbe sladico hranimo v hladilniku, jo pa zaradi surovega beljaka ponudimo čimprej.

Čokoladna pena v kozarcu

Dober tek!

Če želite pripraviti še kakšno sladico v kozarčku, poskusite te:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor