Jabolčne palačinke
Jabolčne palačinke so prava poslastica za ljubitelje palačink in jabolk. Mogoče bi kdo pomislil, da gre za palačinke z jabolčnim nadevom, a ni tako. Gre namreč za palačinke, ki že same vsebujejo jabolka. Ja, jabolka so v masi za palačinke in jo tako obogatijo z okusom in teksturo. Priprava je ravno tako enostavna kot za običajne palačinke, okus pa bogatejši, polnejši in če ne vemo, da so dodana jabolka, bomo prijetno presenečeni. Ker pa so jabolka nežnega okusa, jih pripravimo tudi otrokom, ki jim bodo gotovo všeč, vsaj mojima otrokoma so, sploh če dodam še malo sladkorja in cimeta. Dobre so že same po sebi, lahko pa jih oplemenitimo še s poljubnim nadevom ali namazom.
Pripomočki za jabolčne palačinke:
- skleda
- žlica
- ribežen
- ponev za peko palačink
- kuhinjska lopatka
- kuhinjski čopič
- merilna posodica
- električni mešalnik ali ročna metlica za stepanje
- tehtnica
- štedilnik
- krožnik
- servirni krožnik
Sestavine za jabolčne palačinke:
- 2 jajci (velikost L)
- 4 dl mleka
- 210 g moke tip 400
- ščep soli
- 1/2 žličke cimeta
- 150 g naribanih jabolk
- olje za namastitev ponve
Postopek za jabolčne palačinke:
Jabolčne palačinke pripravimo povsem preprosto. V skledo ubijemo 2 jajci in prilijemo 4 dl mleka. Vse skupaj zmešamo z ročno metlico, lahko pa tudi z električnim mešalnikom.
Odtehtamo 210 g moke, ki ji primešamo ščep soli in pol žličke cimeta. Postopno jo dodajamo k jajčni zmesi in medtem ves čas mešamo z metlico ali mešalnikom, da dobimo gladko, enotno zmes.
Do sem torej delamo vse kot za navadne palačinke, zdaj pa pride na vrsto tisto nekaj, kar naredi te palačinke jabolčne. 🙂 Ja, to so jabolka. V zmes dodamo olupljena naribana jabolka, sama jih naribam na grobem strgalu ribežna. Ko tehtamo naribana jabolka, naj jih bo 150 g.
Ponovno premešamo in pripravimo ponev, v kateri bomo pekli palačinke. Postavimo jo na vročo ploščo štedilnika in nanjo vlijemo pol žličke olja ali druge maščobe za peko. S kuhinjskim čopičem jo razmažemo po dnu ponve in ko je ta vroča, vanjo vlijemo eno zajemalko mase za jabolčne palačinke. Ponev obračamo, da se masa enakomerno razporedi, po potrebi pa kakšnim večjim kupčkom naribanih jabolk malo pomagamo z žlico, da se lepše razporedijo.
Jabolčne palačinke pečemo na srednje do visoki temperaturi slabo minutko in ko se na vrhu začnejo delati mehurčki in testo ni več tekoče, jih s pomočjo kuhinjske lopatke obrnemo. Tudi na drugi strani palačinke pečemo slabo minutko, toliko, da še po spodnji strani dobijo zlatorjavo barvo. Zlagamo jih na krožnik. Te palačinke so bolj mehke, nekoliko debelejše od običajnih in res okusne. Zelo dobre so, če jih enostavno zvijemo in pojemo, lahko pa jih serviramo tako, da jih posujemo s sladkorjem in cimetom ali pa jih premažemo s poljubnim namazom.
Če imate radi jabolka, si poglejte še nekaj receptov za zanimive jedi iz tega sadeža:
- Jabolčni zavitek z bučo in makom.
- Jabolčna torta brez pečenja.
- Odličen jesenski štrudelj.
- Mini jabolčne pite.
- Juha iz buč, bučk in jabolk.
- Sok iz korenja in jabolk.
- Čokoladni fondue.