Skutni štruklji z drobtinicami
Print Friendly, PDF & Email

Skutni štruklji z drobtinicami so okusna slovenska jed, ki jo v različnih regijah pripravljamo na različne načine. Najprej pripravimo vlečeno testo, ki ga premažemo s skutnim nadevom. Štruklje zavijemo v kuhinjski prt ali krpo in jih skuhamo v kropu. Kuhane štruklje narežemo na rezine in jih potresemo s prepraženimi drobtinicami (in posujemo s sladkorjem). Postopek nam sicer vzame nekaj časa, a je zaradi dobrega okusa štrukljev vsekakor vredno.

Pri nas jih je vedno delala mama, ki me je tudi naučila priprave. Tako jih delam po njenem receptu – vedno je pripravila slane, saj je zraven postregla solato, a midva z bratom sva jih raje posula s sladkorjem in tako jih jem še danes. 🙂

Skutni štruklji z drobtinicami

Pripomočki za skutne štruklje z drobtinicami:

 • čim večja posoda za kuhanje
 • bel kuhinjski prt
 • sukanec (svetlejše barve)

Sestavine za skutne štruklje z drobtinicami:

Za 3 osebe:

Testo:

 • 340 g mehke pšenične moke tip 400
 • 1,5 dl mlačne vode
 • 2 žlici sončničnega olja
 • 1 zvrhana žlička soli
 • 1 jajce velikosti M

Nadev:

 • 500 g skute (nepasirane)
 • 200 g kisle smetane
 • 3 jajca velikosti M
 • 3/4 žličke soli

Drobtinice:

 • 5 žlic sončničnega olja
 • 10 g masla
 • 20 g drobtin
 • 15 g mletih mandljev (lahko nadomestimo z drobtinami)

Dodatno še:

 • 35 g drobtin
 • 1 žlica soli

Postopek za skutne štruklje z drobtinicami:

Skutni štruklji z drobtinicami so vredni časa in truda, ki ga vložimo v pripravo. To pričnemo tako, da najprej pripravimo testo, medtem ko to počiva, pa pripravimo še nadev. Torej, najprej v skledo stresemo 340 g bele moke in v sredini naredimo jamico. Okoli posujemo 1 žličko soli. V jamico vlijemo 1 razžvrkljano jajce, 2 žlici olja in 1,5 dl mlačne vode.

Skutni štruklji z drobtinicami

S kuhalnico začnemo mešati mokre sestavine v sredini in postopoma pobiramo moko po robovih. Lahko mešamo tudi s kuhinjskim robotom, sama uporabljam kar nastavek za gnetenje, saj se sestavine hitro premešajo in začne se oblikovati testo. Mesimo torej lahko z mešalnikom ali na roke. Vlečeno testo gnetemo dobrih 5 minut.

Skutni štruklji z drobtinicami

Testo za skutne štruklje oblikujemo v kroglo in ga položimo na pomokan kuhinjski prt ter ga vanj zavijemo. Pustimo, da pol ure počiva.

Skutni štruklji z drobtinicami

Medtem pripravimo skutni nadev. V prvo skledo ločimo beljake od rumenjakov in jih stepemo v sneg.

Skutni štruklji z drobtinicami

V drugo skledo damo 500 g skute, 200 g kisle smetane, 3 rumenjake, 3/4 žličke soli in vse dobro premešamo z žlico ali z mešalnikom.

Skutni štruklji z drobtinicami

Na koncu postopoma nežno z žlico primešamo še sneg.

Skutni štruklji z drobtinicami

Ko je nadev pripravljen, testo pa je nekaj časa počivalo, je čas, da testo zvaljamo, da bo primerno za nadev. Najprej ga na pomokani površini (to je lahko kar kuhinjski prt ali pa pult) nekoliko zvaljamo v čimbolj pravokotno obliko.

Skutni štruklji z drobtinicami

Potem z rokami testo nežno vlečemo narazen. To najlažje naredimo tako, da z obema rokama sežemo pod testo, da nam visi čez hrbtišče dlani. Roki potem z občutkom vlečemo narazen, tako da obenem vlečemo tudi testo, ki se tako razteguje in tanjša. Če se kje raztrga, ni nič hudega – enostavno luknjico zakrpamo tako, da testo na tistem mestu potegnemo skupaj in pritisnemo. Na robovih testo ponavadi ostane bolj debelo, zato na teh delih s prsti nežno vlečemo testo od sredine proti zunanjemu robu. Morebitne debelejše dele lahko tudi odrežemo in jih porabimo za kaj drugega. Testo sicer ne sme biti pretanko, da bo čvrsta opora nadevu.

Skutni štruklji z drobtinicami

Ko je testo razvlečeno, nanj namažemo skutni nadev.

Skutni štruklji z drobtinicami

Namažemo ga skoraj do robov. Desni in levi rob zavihamo proti sredini, tako da nadev ne bo ušel ven. Potem začnemo testo zvijati – najprej s prsti, potem lahko privzdignemo prt, da se štruklji zvijajo kar sami.

Skutni štruklji z drobtinicami

Skutne štruklje z drobtinicami bomo kuhali v kuhinjskem prtu ali kuhinjskih krpah. Sama uporabljam kuhinjske krpe, ki jih imam le za ta namen. Pomembno je, da je po dolžini krpa, ki jo bomo uporabili, približno za 10-15 cm daljša od skutnih štrukljev. Če imamo več prekratkih krp, jih postavimo tako, da se delno prekrivajo in tvorijo eno daljšo. Polovico krpe zmočimo in dobro ožamemo ter nanjo posujemo 35 g drobtin.

Skutni štruklji z drobtinicami

Štruklje previdno preložimo na krpo, kjer so drobtine in jih začnemo ovijati v krpo. Rob krpe po dolžini zapognemo, da se med kuho ne zažre v testo. Prav tako štrukljev ne zavijemo pretesno, da bodo imeli še nekaj prostora za raztezanje med kuhanjem. Zavite štruklje povežemo z nitjo, da bodo ostali na mestu. Na enem koncu s sukancem nekajkrat ovijemo krpo tik ob štrukljih, nato z njim potujemo čez celotno dolžino štrukljev, na drugem koncu spet zatesnimo krpo tik ob štrukljih in spet potujemo nazaj, da nastane križni vzorec. Na koncu, kjer smo najprej zavezali, ponovno nekajkrat ovijemo s sukancem in skutni štruklji so pripravljeni na kuhanje.

Skutni štruklji z drobtinicami

V večjo posodo nalijemo vodo, jo solimo z žlico soli in ko voda zavre, vanjo položimo skutne štruklje. Kuhamo jih 35 minut na zmerni temperaturi – toliko, da voda rahlo brbota.

Skutni štruklji z drobtinicami

Ko so sirovi oz. skutni štruklji kuhani, jih vzamemo iz kropa. Da se ne opečemo, to naredimo skrajno previdno: na pult si pripravimo prostor, kamor bomo štruklje položili (jaz pripravim dve deski, eno za drugo), potem pa z zloženo kuhinjsko krpo primemo en konec štrukljev, tako da nas ta ščiti pred vročo vodo, s katero je prepojena krpa, v katero so zaviti štruklji. V drugo roko primemo kuhalnico in z njo privzignemo drug konec štrukljev ter jih položimo na pripravljen prostor.

Prerežemo sukanec in ga odstranimo. Odvijemo mokro krpo (še vedno previdno, saj je vroča) in ponavadi se štruklji, kuhani na tak način, ne primejo na krpo. Sem in tja se kakšen delček testa lahko prilepi in tam si pomagamo z nožem, s katerim ga nežno postrgamo s krpe.

Skutni štruklji z drobtinicami

Pustimo, da se štruklji malo ohladijo, medtem pa pripravimo drobtinice. V ponev damo 5 žlic sončničnega olja in 10 g masla ter počakamo, da se maslo stopi. Nato vmešamo 20 g drobtin in 15 g mletih mandljev (ki pa jih lahko nadomestimo z drobtinami). Pražimo na višji temperaturi  nekaj minut in pri tem ves čas mešamo, da se drobtine in mandlji ne zažgejo.

Skutni štruklji z drobtinicami

Ko so drobtine pripravljene, jih odstavimo in jih čez nekaj trenutkov spet premešamo, saj je ponev še vedno vroča. Štruklje narežemo na rezine, debele približno 1,5 cm. Položimo jih na krožnik in potresemo z žlico prepraženih drobtin. Po želji jih posujemo še s sladkorjem. Dober tek!

Skutni štruklji z drobtinicami

Ljubitelji dobrih domačih jedi poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor