Slivov preliv za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Iz sliv ponavadi naredimo marmelado – in tudi temu prelivu bi konec koncev lahko rekli marmelada, a ni tako gost kot le-ta. Marmelade pri nas ne pojemo veliko, zato se mi ni zdelo smiselno, da bi jo pripravila. Nekaj sliv sem narezala in zamrznila, kaj pa z ostalimi?

Odkar slivove cmoke pripravljam tako, da jih enostavno prelijem s slivovim prelivom in sliv ne dajem več vanje, moram tako vedno znova sproti pripraviti tudi slivov preliv. Če pa ga jeseni pripravim večjo količino in shranim kot ozimnico, bom imela slasten slivov preliv že takoj pri roki!

Tako sem se kar lotila dela in slive spremenila v okusen slivov preliv za ozimnico. Dodala sem mu čisto malo sladkorja in cimet, ki naredi piko na i pa še sladkor lažje prebavimo, če je zraven ta odlična začimba. Za še eno piko na i mu bom za odrasle dodala nekaj kapljic ruma, ko ga bom prelila čez sladoled, palačinke, cmoke, svaljke ali kakšno bolj suho pecivo. Njami in komaj čakam!

slivov preliv za ozimnico

Pripomočki za slivov preliv za ozimnico:

  • večja lonca
  • palični mešalnik
  • cedilo
  • lij
  • 10 kozarčkov za vlaganje, ki držijo 2 dl

Sestavine za slivov preliv za ozimnico:

Za približno 2 l preliva:

  • 2500 g sliv
  • 50 g belega sladkorja
  • 50 g kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo z belim)
  • 1 zvrhana žlička cimeta v prahu

Postopek za slivov preliv za ozimnico:

Slivov preliv za ozimnico je res enostavno pripraviti, ker pa moramo vse slive razkoščičiti, nam vzame malo več časa. Najprej torej operemo in razkoščičimo 2500 g sliv. Sama si pomagam tako, da z nožkom zarežem po sredini ali po dolžini skoraj okoli in okoli, da dobim dve polovici in odstranim koščico. Potem slive na deski narežemo na četrtine ali še manjše koščke. Damo jih v lonec.

slivov preliv za ozimnico

Lonec nato pristavimo na štedilnik in na srednji temperaturi kuhamo približno 35 minut. Medtem večkrat premešamo s kuhalnico in skrbno pazimo, da temperatura ni previsoka, da se ne bi slive začele prijemati na dno.

slivov preliv za ozimnico

Malo preden poteče 35 minut, vklopimo klasično pečico na 110 °C in vanjo na pekač postavimo kozarčke za vlaganje in pokrovčke. Sama prej kozarčke in pokrovčke umijem in obrišem do suhega.

slivov preliv za ozimnico

Kuhane slive nato spasiramo s paličnim mešalnikom.

slivov preliv za ozimnico

Vmešamo 100 g sladkorja (50 g belega, 50 g kokosovega oz. po izbiri) in zvrhano žličko cimeta. Premešamo, da se sladkor stopi.

slivov preliv za ozimnico

Poleg lonca s kuhanim slivovim prelivom postavimo še en večji lonec in čezenj damo cedilo, saj bomo preliv precedili, da bo bolj gladek in brez delcev kože od sliv. Pri precejanju si pomagamo tako, da v cedilo vlijemo le malo preliva naenkrat (nadevamo z zajemalko), nato pa mešamo z žlico in postopek ponavljamo, dokler ne precedimo vsega preliva.

slivov preliv za ozimnico

Ko je slivov preliv za ozimnico precejen, ostanke kože sliv zavržemo, preliv pa ponovno zavremo. Kozarčki in pokrovčki so se medtem sterilizirali, tako da enega po enega s kuhinjskimi rokavicami jemljemo iz pečice in ga napolnimo s prelivom. Pri tem na kozarček namestimo lij in vanj z zajemalko vlivamo preliv. Vsak kozarček posebej zapremo, dobro privijemo in postavimo na stran. Preliv naj medtem le rahlo brbota, da se nam ne začne smoditi, pa ga tudi večkrat premešamo.

Slivov preliv za ozimnico

Ko napolnimo zadnji kozarček, ugasnemo pečico. Vanjo nato zložimo vse kozarčke in jo zapremo ter pustimo stati, dokler se kozarčki popolnoma ne ohladijo.

Slivov preliv za ozimnico

Kozarčke nato še opremimo z nalepkami, na katere napišemo vsebino in datum. Postavimo jih v shrambo ali klet, torej temen prostor. Ko kozarček odpremo, je najbolje porabiti vso vsebino v nekaj dneh, do takrat pa ga hranimo v hladilniku. Preliv je še boljši, če ga pred serviranjem malo pogrejemo in mu za odrasle dodamo tudi kakšno kapljico ruma. Privoščimo si okusen slivov preliv čez sladoled, palačinke ali svaljke! Dober tek!

slivov preliv za ozimnico

Iz sliv pa lahko pripravite tudi okusno pito, tokrat v veganski različici.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor