Najboljši čokoladni browniji na svetu
Čokoladni browniji so posebna vrsta peciva, ki vsebuje zelo malo moke in je prav zato tako mehko. Ker vsebujejo veliko čokolade, so polnega okusa, ki kar omami brbončice. In kako lepo dišijo, ko se pečejo! Tale recept sem dobila na potovanju po Kanadi, kjer so mi domačini pripravili sladko razvajanje, ki ga ne bom nikoli pozabila, včasih pa si ga po njihovi zaslugi zdaj pričaram tudi doma.
Pripomočki za najboljše čokoladne brownije na svetu:
- 2 posodi (ena večja in ena manjša)
- skleda in lopatka za mešanje
- deska in nož
- mešalnik
- pekač (jaz sem uporabila teflonski pekač velikosti 24 x 16 cm)
Sestavine za najboljše čokoladne brownije na svetu:
- 120 g masla
- 90 g temne čokolade
- 180 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 čajna žlička vanilije v prahu (ni nujno)
- 100 g gladke bele moke
- 4 žlice kakava v prahu
- pol žličke pecilnega praška
- četrt žličke soli
- 100 g mlečne čokolade
Postopek za najboljše čokoladne brownije na svetu:
V večjo od obeh posod nalijemo nekaj vode. Čeznjo postavimo manjšo posodo in ju skupaj, eno vrh druge postavimo na štedilnik. V zgornjo posodo damo maslo in temno čokolado, ki jo nalomimo na koščke, lahko pa jo tudi narežemo. Tako se bo stopila še hitreje.
Čokolado in maslo občasno premešamo, da se stopita. Potem ju odstavimo in počakamo, da se malo ohladita. Nato dodamo jajci in sladkor. Zmešamo z mešalnikom.
V skledi zmešamo suhe sestavine: moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sol, vanilijo v prahu.
Mešanico suhih sestavin dodamo k čokoladni zmesi.
Mlečno čokolado narežemo na koščke in jih dodamo v testo. Po želji lahko kupimo čokoladne mrvice in uporabimo te. Tako bodo najboljši čokoladni browniji še bolj podobni tistim iz Kanade. Meni pa je všeč ravno to, da so koščki ročno narezane čokolade neenakomerne velikosti. Odločitev je vaša. 😉
Maso nato vlijemo v pomaščen pekač, jo pogladimo in damo v ogreto pečico. Pečemo približno 20 do 25 minut na 165 °C. Po 20 minutah naredimo test z zobotrebcem: če na njem ostane le rahla sled testa oziroma čokolade, površina brownijev pa je suha in razpokana, so pečeni.
Pustimo jih, da se rahlo ohladijo, nato pa jih razrežemo in ponudimo. Ker so precej sladki, priporočam zmernost, čeprav naloga ne bo ravno lahka. 🙂
Uživajte!