Roza palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Po tem, ko je bil roza pšenični zdrob pri nas zelo lepo sprejet, saj moja hčerka pač obožuje roza barvo, sem se spomnila, da bi lahko naredila še roza palačinke. Tudi za obarvanje teh sem uporabila naravno barvilo, in sicer rdečo peso. Super je, ker tako običajne palačinke postanejo bolj zdrave, saj vsebujejo zelenjavo, ki je verjetno marsikateri otrok kar tako ne bi pojedel. Priprava roza palačink je tako enostavna, kot bi pripravljali navadne, le da imamo en dodaten korak – pripravo pese – ki pa ni čisto nič zahteven, le nekaj minutk časa več nam vzame. Rezultat zgleda prav dobro, zato se je vsekakor vredno malo potruditi.

Pripomočki za roza palačinke:

  • skleda
  • manjša posoda za kuhanje ali kozica
  • palični mešalnik ali blender
  • vilice
  • nož
  • deska
  • posoda za merjenje tekočin
  • tehtnica
  • metlica za ročno mešanje
  • zajemalka
  • ponev
  • kuhinjska lopatka
  • štedilnik

Sestavine za roza palačinke

Za 6 večjih palačink:

  • 1 jajce
  • 3 dl mleka
  • 80 g pese
  • 0,5 dl vode
  • 150 g moke (če želimo, da so palačinke bolj izrazito roza barve, uporabimo navadno belo moko, sicer pa jo lahko vsaj polovico nadomestimo s polnozrnato pšenično ali pirino moko)
  • ščep soli
  • nekaj žličk olja za peko palačink

Postopek za roza palačinke:

Svežo rdečo peso olupimo, očistimo pod tekočo vodo in narežemo na centimetrske kockice. Damo jih v kozico in prilijemo 0,5 dl vode. Postavimo na štedilnik in ko zavre, znižamo temperaturo in kuhamo približno 10-15 minut, da se pesa zmehča (naredimo preizkus z vilicami).

Ko je pesa dovolj mehka, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v blenderju.

V skledo ubijemo jajce. Dodamo še 3 dl mleka in zmešamo z metlico. Prilijemo roza pesino zmes.

Dodamo ščep soli in postopno primešamo moko, da dobimo gladko roza zmes.

Vklopimo štedilnik, nanj damo ponev in jo namastimo z nekaj kapljicami olja. Ko postane zelo vroča, vanjo vlijemo eno večjo zajemalko mase za palačinke in jo lepo razporedimo. Temperaturo znižamo na srednje visoko. Palačinko pečemo dobro minutko, nato jo z lopatko obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase za roza palačinke. Namažemo jih s poljubnim nadevom in zvijemo ter postrežemo. Zelo okusna je medena orehova omaka.

Dober tek!

Če imate radi palačinke, poskusite še:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor