Skutni ponvičniki z mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Ponvičniki so podobni majhnim palačinkam in ker jih pečemo v ponvi, so tako dobili svoje ime. Ker obožujem vaflje, sem poskusila nekoliko prirediti recept zanje in ustvariti podobno maso, pri kateri bi del moke nadomestila z mletimi oreščki. Odločila sem se za mandlje, poskusila pa sem jih speči tudi z mletimi lešniki in prav tako so bili skutni ponvičniki odlični. Maso pripravimo povsem enostavno, taka je tudi peka. Ti ponvičniki so polnega okusa, zato lahko čeznje prelijemo le med ali javorjev sirup, zraven pa paše skuta ali jogurt. Po želji se lahko poigramo in dodamo še poljubno sadje.

Pripomočki za skutne ponvičnike z mandlji:

  • skleda
  • skledica
  • električni mešalnik
  • štedilnik
  • tehtnica
  • žlica
  • kozica
  • nož
  • ponev
  • lopatka za palačinke

Sestavine za skutne ponvičnike z mandlji:

Za 2 osebi:

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja (uporabila sem kokosov sladkor)
  • 50 g masla
  • 170 g skute
  • 50 g polnozrnate in bele moke (uporabila sem približno pol ene in pol druge)
  • 75 g mletih mandljev (lahko nadomestimo z mletimi lešniki)
  • ½ žličke pecilnega praška (uporabila sem prašek iz vinskega kamna)
  • ščep soli
  • maščoba za ponev
  • po želji še med, javorjev sirup, skuta, jogurt, sadje …

Postopek za skutne ponvičnike z mandlji:

Za ponvičnike najprej v skledo ubijemo 2 jajci in jima dodamo 50 g kokosovega ali drugega sladkorja ter ščep soli. Maso stepamo z električnim mešalnikom. Če dodamo samo kokosov sladkor, se ne bo spenila in narasla tako, kot smo vajeni pri običajnem belem sladkorju, ampak malo manj.

Ko jajčno zmes stepemo, v kozici stopimo 50 g masla in ga počasi vlijemo k jajcem ter vmes ves čas mešamo z mešalnikom.

Masi za skutne ponvičnike dodamo 170 g skute in jo vmešamo.

V skledico odtehtamo 50 g bele in polnozrnate moke, 1/2 žličke pecilnega praška in 75 g mletih mandljev. Premešamo in po žlicah dodajamo v maso ter mešamo z mešalnikom.

Ko je masa za skutne ponvičnike pripravljena, ponev postavimo na štedilnik in jo namastimo, da se ponvičniki ne bodo prijeli. Ko se ponev segreje, z žlico polagamo vanjo za oreh veliko mase in oblikujemo manjše kroge. Pečemo jih približno 3 minute na srednje visoki temperaturi, potem jih obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Pazimo, da se nam ne zažgejo, ampak da lepo porjavijo.

Skutne ponvičnike z mandlji zlagamo na krožnik. Ko jih postrežemo, jih po želji prelijemo z medom in zraven ponudimo par žlic skute ali jogurta, lahko pa tudi sadje ali celo čokoladni namaz.

Dober tek!

Vsi, ki imate radi sladke palačinke, poglejte še te recepte:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor