Enostavni in noro okusni vaflji
Print Friendly, PDF & Email

Vaflji – ta hrustljav in obenem mehak prigrizek, pečen v posebnem pekaču, najpogosteje premazan ali prelit s kakšno sladko dobroto. Marsikdo pravi, da jih pripravimo iz malo gostejše mase za palačinke. Jaz pa pravim – ne! Zaslužijo si povsem svoj recept, svoje sestavine, saj bomo le tako dobili res noro okusne vaflje, ki so za pripravo še vedno enostavni.

Pripomočki za enostavne in noro okusne vaflje:

 • skleda oz. posoda, v kateri bomo pripravili zmes za vaflje
 • električni mešalnik
 • kozica
 • tehtnica
 • pekač za vaflje
 • kuhinjski čopič

Sestavine za enostavne in noro okusne vaflje (za 3 osebe):

 • 2 jajci
 • 65 g sladkorja (jaz uporabim 35 g kokosovega in 30 g navadnega belega sladkorja, lahko pa uporabite samo belega, rjavega …)
 • 50 g masla
 • 140 g kisle smetane (lahko pa do 40 g zamenjamo z navadnim jogurtom)
 • 110 g moke (lahko uporabimo navadno belo moko, a jaz vedno uporabim polnozrnato pšenično ali pirino, ker se mi zdi, da res lepo dopolni okus, ki je zaradi nje bolj bogat)
 • 1/2 žličke pecilnega praška (uporabljam prašek iz vinskega kamna, lahko pa uporabimo običajnega)
 • ščep soli

Postopek za enostavne in noro okusne vaflje:

Noro okusne vaflje lahko pripravimo na dva načina: res hitrega, ko nimamo veliko časa (opisan na koncu recepta ;)), ali nekoliko bolj postopnega. V obeh primerih vaflji uspejo, so pa pripravljeni na drugi, daljši način, malo bolj puhasti.

Torej, za vaflje najprej z elektičnim mešalnikom zmešamo 2 celi jajci s 65 g sladkorja, da dobimo penasto, zračno zmes.

Na štedilniku v kozici stopimo 50 g masla. Počasi ga vlijemo k jajčni kremi in vmes mešamo z mešalnikom.

V zmes dodamo še 140 g kisle smetane (ali 100 g kisle smetane in 40 g navadnega jogurta, če se odločimo del smetane nadomestiti z jogurtom). Spet premešamo z mešalnikom.

V zmes za vaflje zdaj dodamo še suhe sestavine, ki bodo zmes zgostile. Natehtamo 110 g izbrane moke (navadne in/ali polnozrnate) in ji primešamo pol žličke pecilnega praška in ščep soli. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo v jajčno maso za vaflje. Dodajamo postopno, po žlicah, vmes pa mešamo z mešalnikom.

Dobimo gosto, dišečo maso, ki jo bomo spekli v pekaču za vaflje. Tega nekoliko namastimo z maslom (sama uporabim kar preostanek masla v kozici, v kateri sem ga prej stopila za pripravo mase za vaflje). Pomagamo si s kuhinjskim čopičem. V ogret pekač damo približno 2 žlici mase (ali odvisno od velikosti pekača). Priporočam, da na začetku uporabite manj mase, da ne bo tekla ven in jo pri naslednjem vaflju po potrebi dodate več.

Vsak vafelj pečemo nekaj minut, nato preverimo, koliko je pečen, kar je odvisno od pekača. Vaflja med peko ni potrebno obračati. Ko postane zlato-rjavo zapečen in res prijetno dišeč, ga previdno odstranimo iz pekača in ga položimo na krožnik. V pekač damo naslednji dve žlici mase in postopek ponavljamo, dokler ne spečemo vseh vafljev.

Vaflje lahko zlagamo na kupček – in postali bodo mehki ter ostali topli. Lahko pa jih zlagamo tako, da se ne držijo skupaj in se popolnoma ohladijo – v tem primeru bodo postali hrustljavi. Kakšni so vam ljubši? 🙂

Posujemo jih lahko s sladkorjem v prahu, premažemo z marmelado, lešnikovim ali drugih namazom, dodamo sadje, stepeno smetano … Meni se zdijo res slastni že sami po sebi, paše pa mi tudi nekoliko nenavadna kombinacija, in sicer sladko in slano, zato jih postrežem poleg juhe, zelenjavne ali bučne. 🙂

Če se sprašujete, kakšen je potem prvi omenjeni, torej krajši postopek priprave, vam zaupam tukaj: vse sestavine damo v skledo in jih zmešamo naenkrat, torej brez postopnega dodajanja posameznih sestavin. Vaflji bodo tudi v tem primeru zelo okusni.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor