Jajčni namaz s kislo smetano in drobnjakom
Jajčni namaz s kislo smetano zelo okusen in je svež, lahkoten. Je tudi hitro in enostavno pripravljen, še posebej, če imamo jajca že kuhana, npr. pirhe, ki jih moramo porabiti. Sestavine v receptu lahko prilagajamo svojemu okusu. Moj jajčni namaz je z majhnimi koščki jajc, ki pa jih, če želite, lahko povsem spasirate. Namazu je poleg kisle smetane za dodatno svežino dodan grški jogurt.
Pripomočki za jajčni namaz s kislo smetano in drobnjakom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za jajčni namaz s kislo smetano in drobnjakom
Za 3-4 osebe:
- 5 trdo kuhanih jajc
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica grškega jogurta (lahko tudi navadnega čvrstega ali pa kisle smetane)
- 1 zvrhana čajna žlička gorčice
- bogat ščep posušenega česna ali 1 strok svežega
- šopek drobnjaka
- poper po okusu
- sol po okusu
Priprava jajčnega namaza s kislo smetano in drobnjakom
Jajca olupimo in drobno narežemo. Damo v večjo skledo, v kateri bomo lahko zmešali namaz. Dodamo še 2 žlici kisle smetane, žlico grškega jogurta, čajno žličko gorčice, poper, sol po okusu. Dodamo še nasekljamo drobnjak in svež česen, če imamo svežega, sicer dodamo posušenega.
Dobro premešamo (z vilicami lahko še malo pretlačimo jajca) in namaz postavimo v hladilnik za najmanj 15-20 minut, da se okusi lepo povežejo med seboj. Nato pa namaz že lahko postrežemo.
Če kuhanih jajc nimamo, vzamemo jajca (priporočam, da so ogreta na sobno temperaturo), jih damo v kozico, prelijemo s hladno vodo, da so jajca dobro prekrita in postavimo na štedilnik, ko voda zavre, posodo pokrijemo in odstavimo s štedilnika ter jajca pustimo v vodi še 10-12 minut (odvisno od velikosti jajc). Preberite tudi: kako pravilno skuhamo trdo kuhana jajca.
Tisti, ki bi želeli povsem gladek namaz, ga iz enakih sestavin pripravite v posodici paličnega mešalnika za sekljanje in povsem spasirajte.
Namaz lahko v hladilniku hranimo do največ 3 dni.
Dober tek!