Godla z rižem
Godla z rižem je juha, za katero pravzaprav ni recepta, njen okus nas spominja na krvavice, saj godla nastane v času kolin, s kuhanjem oziroma barjenjem krvavic. Med kuhanjem se zgodi, da krvavica tudi poči in se juha tako tudi zgosti, ljubitelji godle pa lahko kuhano krvavico pred pečenjem razkosajo in jo dodajo godli in tako še izboljšajo njen okus in gostoto.
Na vasi, kjer so bile koline največji domači praznik, je bila navada, da se je po kuhanju krvavic godla razdelila med sosede, ta navada se je ponekod obdržala še danes. Na gorenjskem pa priredijo tudi praznik godle in si jo skuhajo po svojem receptu, osnova pa so svinjska kri, ješprenj in kaša, začimbe pa so skrivnost gorenjskih gospodinj.
Pripomočki za pripravo godle z rižem:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo godle z rižem
Za dve osebi:
- 1 l godle
- 100 ml riža
- 1 žlica ocvirkov
- sol in začimbe po okusu
Postopek za pripravo godle z rižem:
Godlo, ki smo jo dobili od kuhanja krvavic, damo v lonec in jo zavremo za 2 do 3 minute, jo poizkusimo, po potrebi dosolimo in dodamo začimbe po našem okusu.
V drugem loncu skuhamo riž v osoljeni vodi, po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži.
Ko je riž kuhan, ga precedimo, da voda od kuhanja odteče.
Godlo, ki smo jo prevreli, nalijemo v skodelico ali krožnik in dodamo riž, ki smo ga skuhali v ta namen.
Godlo z rižem dodatno zabelimo z ocvirki, ki smo jih prepražili in tako izboljšamo okus.
Godla je juha, ki na pogled ni nič prijazna, je pa okusna in z dodatkom riža tudi nasitna. Lučka Glaser
Priporočam vam, da zraven godle z rižem ponudimo kos domačega kruha:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.