Godla z rižem
Print Friendly, PDF & Email

Godla z rižem je juha, za katero pravzaprav ni recepta, njen okus nas spominja na krvavice, saj godla nastane v času kolin, s kuhanjem oziroma barjenjem krvavic. Med kuhanjem se zgodi, da krvavica tudi poči in se juha tako tudi zgosti, ljubitelji godle pa lahko kuhano krvavico pred pečenjem razkosajo in jo dodajo godli in tako še izboljšajo njen okus in gostoto.

Na vasi, kjer so bile koline največji domači praznik, je bila navada, da se je po kuhanju krvavic godla razdelila med sosede, ta navada se je ponekod obdržala še danes. Na gorenjskem pa priredijo tudi praznik godle in si jo skuhajo po svojem receptu, osnova pa so svinjska kri, ješprenj in kaša, začimbe pa so skrivnost gorenjskih gospodinj.

Godla z rižem

Pripomočki za pripravo godle z rižem:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo godle z rižem

Za dve osebi:

  • 1 l godle
  • 100 ml riža
  • 1 žlica ocvirkov
  • sol in začimbe po okusu

Postopek za pripravo godle z rižem:

Godlo, ki smo jo dobili od kuhanja krvavic, damo v lonec in jo zavremo za 2 do 3 minute, jo poizkusimo, po potrebi dosolimo in dodamo začimbe po našem okusu.

Godla z rižem

V drugem loncu skuhamo riž v osoljeni vodi, po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži.

Godla z rižem

Ko je riž kuhan, ga precedimo, da voda od kuhanja odteče.

Godla z rižem

Godlo, ki smo jo prevreli, nalijemo v skodelico ali krožnik in dodamo riž, ki smo ga skuhali v ta namen.

Godla z rižem

Godlo z rižem  dodatno zabelimo z ocvirki, ki smo jih prepražili in tako izboljšamo okus.

Godla z rižem

Godla je juha, ki na pogled ni nič prijazna, je pa okusna in z dodatkom riža tudi nasitna. Lučka Glaser

Priporočam vam, da zraven godle z rižem ponudimo kos domačega kruha:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor