Pecivo lene gospodinje s suhimi hruškami
Pecivo lene gospodinje s suhimi hruškami je zelo okusna sladica, ki vsebuje kvalitetne sestavine. Pecivo je enostavno za pripravo in tudi okusno, z okusom po suhih hruškah, skuti, kisli smetani … Pecivo je rahlo in tudi do tri dni ostane enake kvalitete, če ga imamo spravljenega v hladilniku. Seveda pa je to, če zdrži tri dni, da ga prej ne pojemo, povsem druga zgodba …
Pripomočki za pripravo peciva lene gospodinje s suhimi hruškami:
- lonec
- cedilo
- deska za rezanje
- krožnik
- nož
- mešalnik s skledo
- žlica
- silikonski loparček
- pekač velikosti 40 x 27 cm
- pečica
Sestavine za pecivo lene gospodinje s suhimi hruškami
Za pecivo:
- 200 g suhih hrušk
- 500 g skute
- 2 jajci
- 200 ml kisle smetane
- 200 ml navadnega jogurta
- 7 žlic olja
- 7 žlic sladkorja
- 7 žlic pšenične polnozrnate moke
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- 1 žlica olja za premaz pekača
- 1 žlica moke za potrest pekača za pecivo
Za preliv:
- 200 ml kisle smetane
- 1 jajce
In še:
- 500 ml vode za namakanje suhih hrušk
Priprava peciva lene gospodinje s suhimi hruškami
Najprej suhe hruške naložimo v lonec, jih zalijmo s hladno vodo in pustimo stati približno 1 uro, da se napijejo vode, potem jih pristavimo na štedilnik in pustimo, da zavrejo. Kuhamo jih, da so srednje mehke, približno 15 min (časovno različno od vrste hrušk). Kuhane hruške damo na cedilo, da se voda, ki jo hruške niso popile, odteče. Vodo pri tem shranimo, saj je okusen napitek. Odcejene hruške na deski narežemo na kocke, velike približno 1 centimeter.
Pripravimo sestavine za pecivo in v skledo naložimo skuto, vbijemo jajci, dodamo kislo smetano, jogurt, pecilni prašek, vanilin sladkor, moko in sladkor.
Vse sestavine dobro zmešamo tako, da ni več grudic moke in postane masa gladka. Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke in vanj vlijemo maso in si s silikonskim loparčkom pomagamo, da maso dobimo iz sklede. S silikonskim loparčkom poravnamo maso v pekaču.
Na maso enakomerno naložimo koščke pripravljenih suhih hrušk in jih s silikonskim loparčkom (ali drugim pripomočkom) potlačimo v maso.
Skledo, v kateri smo pripravili maso (umivanje ni potrebno), sedaj uporabimo za pripravo preliva. V skledo damo kislo smetano in jajce in oboje dobro premešamo, ko preliv postane enakomerno premešan in tekoč, je pripravljen, da ga prelijemo preko vse mase s suhimi hruškami.
Segrejemo ventilatorsko pečico na 200 °C in v ogreti pečici pecivo lene gospodinje pečemo 50 minut. Ko robovi postanejo rjavkasti in pecivo lepo zadiši, je pecivo pečeno.
Kadar ne vem, kaj bi spekla, pripravim eno pecivo od lenih gospodinj: pecivo lene gospodinje ali pecivo lene gospodinje z rozinami. Lučka Glaser
Poleg lahko ponudimo tudi domač čaj:
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Lučka čaj.
- Čaj iz tavžentrože.
- Čaj iz ameriškega slamnika.
- Lučnik za čaj.
- Žajbelj za čaj in začimbo.
- Čaj iz kamilic.
- Čaj iz šentjanževk.
- Čaj iz lipovih cvetov.
- Čaj iz rožmarina.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Čaj poprove mete.
- Bezgovo cvetje za čaj.
- Navadni pljučnik za čaj.
- Čaj iz smrekovih vršičkov.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz trobentic.
- Čaj za diabetike.
- Zdravilen čaj iz kopriv.