Šparglji v mesni omaki s testeninami
Print Friendly, PDF & Email

Šparglji v mesni omaki s testeninami so okusno, nasitno kosilo, ki smo ga obogatili z okusnimi  šparglji in nas spominja na mediteransko hrano, zraven pa lahko ponudimo nam najljubšo solato.

Šparglje lahko uporabimo kot ostalo zelenjavo, le paziti moramo, da jih ne kuhamo predolgo in s tem uničimo koristne sestavine, ki jih vsebujejo in jih naše telo potrebuje, pripravimo jih lahko na veliko različnih načinov, ki jih lahko preberete v povezavi do mojih receptov spodaj, sedaj pa sem vam pripravila šparglje v mesni omaki s testeninami.

Šparglji imajo zaradi svoje sestave nežen, nevtralni okus in spadajo med nizkokalorične pridelke, saj 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, vsebujejo pa tudi vlaknine, veliko vitamina K, folne kisline ter železa.

Šparglji v mesni omaki

Pripomočki za pripravo špargljev v mesni omaki

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za šparglje v mesni omaki

Za 4 osebe:

 • 500 g mletega mešanega mesa
 • 250 g očiščenih špargljev
 • 120 g čebule
 • 50 g svinjske masti ali olja po želji
 • 1 žlica pšenične moke tip 500
 • 1 žlička mlete rdeče paprike
 • 200 ml paradižnikove omake z baziliko
 • 500 ml vode
 • morska sol po okusu
 • poper po želji

Za testenine

 • 500 g testenin po želji
 • 5 l vode za kuhanje testenin
 • morska sol po okusu

Postopek za pripravo špargljev v mesni omaki

Šparglje najprej splaknemo pod tekočo vodo in jih postavimo na cedilo, da jim odteče voda, pregledamo, odstranimo slabe in olesenele dele stebla, po potrebi jih olupimo in ostanke koristno uporabimo za čaj iz špargljev.

Šparglji v mesni omaki s testeninami

Očiščene šparglje narežemo na kolobarje približno enega centimetra, za v mesno omako uporabimo samo spodnji del, zgornji del v dolžini 8 do 11 cm, ki je zelo mehak pa uporabimo za dekoracijo, zaužije se ga lahko brez kuhanja.

Šparglji v mesni omaki

Maščobo damo v kozico in na njej popražimo na drobno narezano čebulo, ko čebula postekleni, dodamo mleto meso in pražimo med stalnim mešanjem približno 15 minut, da se meso razpusti in dobro prepraži, nato dodamo moko in mleto rdečo papriko in ponovno dobro premešamo.

Šparglji v mesni omaki

Prepraženim mesu  dodamo narezane mehke spodnje dele špargljev, paradižnikovo mezgo in vodo, premešamo in kuhamo okoli 10 minut, da so šparglji kuhani na zob in omaka je kuhana, zato dodamo še vrhnje dele špargljev k omaki in posodo pokrijemo, ter pusti še 10 minut, da se okusi  povežejo.Šparglji v mesni omaki

V dovolj velikem loncu pristavimo vodo, lonec pokrijemo, da voda hitreje zavre, ko voda zavre, jo posolimo in takoj damo kuhati nam najljubše testenine in jih kuhamo po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in še vroče naložimo na krožnike.

Domača mesna omaka za testenine

Šparglje v mesni omaki, prelijemo preko kuhanih, vročih testenin in enakomerno razdelimo enakomerno tudi vrhnje dele  špargljev za okrasitev  in  popestritev  krožnikov.

Šparglji v mesni omaki

Vsako leto z veseljem pričakujem sezono špargljev in si z njimi popestrim jedilnik. Lučka Glaser

Šparglje lahko pripravimo tudi drugače, poglejte nekaj idej za uporabne recepte:

Šparglji v mesni omaki lahko namesto s testeninami postrežete tudi poleg:

Ali žganci, namesto zabele:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor