Šparglji v mesni omaki s testeninami
Šparglji v mesni omaki s testeninami so okusno, nasitno kosilo, ki smo ga obogatili z okusnimi šparglji in nas spominja na mediteransko hrano, zraven pa lahko ponudimo nam najljubšo solato.
Šparglje lahko uporabimo kot ostalo zelenjavo, le paziti moramo, da jih ne kuhamo predolgo in s tem uničimo koristne sestavine, ki jih vsebujejo in jih naše telo potrebuje, pripravimo jih lahko na veliko različnih načinov, ki jih lahko preberete v povezavi do mojih receptov spodaj, sedaj pa sem vam pripravila šparglje v mesni omaki s testeninami.
Šparglji imajo zaradi svoje sestave nežen, nevtralni okus in spadajo med nizkokalorične pridelke, saj 100 g špargljevih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, vsebujejo pa tudi vlaknine, veliko vitamina K, folne kisline ter železa.
Pripomočki za pripravo špargljev v mesni omaki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za šparglje v mesni omaki
Za 4 osebe:
- 500 g mletega mešanega mesa
- 250 g očiščenih špargljev
- 120 g čebule
- 50 g svinjske masti ali olja po želji
- 1 žlica pšenične moke tip 500
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 200 ml paradižnikove omake z baziliko
- 500 ml vode
- morska sol po okusu
- poper po želji
Za testenine
- 500 g testenin po želji
- 5 l vode za kuhanje testenin
- morska sol po okusu
Postopek za pripravo špargljev v mesni omaki
Šparglje najprej splaknemo pod tekočo vodo in jih postavimo na cedilo, da jim odteče voda, pregledamo, odstranimo slabe in olesenele dele stebla, po potrebi jih olupimo in ostanke koristno uporabimo za čaj iz špargljev.
Očiščene šparglje narežemo na kolobarje približno enega centimetra, za v mesno omako uporabimo samo spodnji del, zgornji del v dolžini 8 do 11 cm, ki je zelo mehak pa uporabimo za dekoracijo, zaužije se ga lahko brez kuhanja.
Maščobo damo v kozico in na njej popražimo na drobno narezano čebulo, ko čebula postekleni, dodamo mleto meso in pražimo med stalnim mešanjem približno 15 minut, da se meso razpusti in dobro prepraži, nato dodamo moko in mleto rdečo papriko in ponovno dobro premešamo.
Prepraženim mesu dodamo narezane mehke spodnje dele špargljev, paradižnikovo mezgo in vodo, premešamo in kuhamo okoli 10 minut, da so šparglji kuhani na zob in omaka je kuhana, zato dodamo še vrhnje dele špargljev k omaki in posodo pokrijemo, ter pusti še 10 minut, da se okusi povežejo.
V dovolj velikem loncu pristavimo vodo, lonec pokrijemo, da voda hitreje zavre, ko voda zavre, jo posolimo in takoj damo kuhati nam najljubše testenine in jih kuhamo po navodilu proizvajalca, ki so navedena na embalaži. Kuhane testenine odcedimo in še vroče naložimo na krožnike.
Šparglje v mesni omaki, prelijemo preko kuhanih, vročih testenin in enakomerno razdelimo enakomerno tudi vrhnje dele špargljev za okrasitev in popestritev krožnikov.
Vsako leto z veseljem pričakujem sezono špargljev in si z njimi popestrim jedilnik. Lučka Glaser
Šparglje lahko pripravimo tudi drugače, poglejte nekaj idej za uporabne recepte:
- Špargljeva juha.
- Špargljeva kremna juha s krompirjem.
- Šparglji v rižoti z dodano proseno in ajdovo kašo.
- Lazanja z jurčki in šparglji.
- Šparglji v solati.
Šparglji v mesni omaki lahko namesto s testeninami postrežete tudi poleg:
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Špinačni njoki.
- Kuhanje ješprenja.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Polnozrnate testenine s satarašem.
- Slastni špageti s čemažem in orehi.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
Ali žganci, namesto zabele:
- Beli žganci s krompirjem.
- Koruzni žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Ajdovi žganci s krompirjem.