Jagodni cmoki iz skutnega testa
Print Friendly, PDF & Email

Jagodni cmoki iz skutnega testa so poslastica, ki jo kot desert ponudimo ob lahki juhi ali mineštri in je del kosila s katerim popestrimo in obogatimo kosilo. Ko imamo sezono jagod in nam bogato obrodijo, si privoščimo kvalitetne jagodne cmoke iz jagod. Da pa so cmoki še hitreje narejeni, naredimo testo za cmoke kar iz skute.

Pripomočki za pripravo jagodnih cmokov iz skutnega testa:

  • skleda za mešanje ali mešalnik za testo
  • žlica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočine
  • silikonska podloga za gnetenje in oblikovanje testa
  • folija za živila ali jedilna vrečka za počivanje testa
  • lonec za kuhanje na pari s pokrovko, cedilo ali lonec s pokrovko
  • posoda za jagode
  • cedilo
  • nož
  • penovka
  • kozica
  • kuhalnica
  • krožniki
  • štedilnik

Sestavine za pripravo jagodnih cmokov iz skutnega testa

Za 12 cmokov.

Za skutino testo:

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 150 g pšenične moke tip 500
  • 40 g masla sobne temperature
  • 1 kavna žlička soli ali po okusu

Za nadev:

  • 12 večjih vrtnih jagod
  • sladkor po želji in okusu

Za zabelo:

  • 100 g masla
  • 4 žlice domačih drobtin
  • malo cimeta, po okusu
  • sladkor po okusu in želji

Priprava jagodnih cmokov iz skutnega testa:

Če imamo jagode na domačem vrtu, jih lepe in čiste poberemo, da jih ne bo potrebno umivati in bodo jagode obdržale več okusa in arome. Kupljene seveda pred uporabo umijte.

V skledo mešalca damo odtehtano skuto, maslo, jajce, sol in moko, vse sestavine dobro zmešamo, da dobimo skutino testo brez grudic moke. Testo oblikujemo v velik svaljek, ki naj bo debel 5 – 6 cm (tako velik, da bomo kasneje iz njega naredili 12 cmokov) in ga zavijemo v streč folijo za živila ali damo v vrečko za živila, da se testo med počivanjem ne bi izsušilo.
Testo naj pred uporabo počiva vsaj 30 minut na sobni temperaturi, lahko pa skutino testo pripravite za naslednji dan in ga shranite v hladilniku, da potem hitreje pripravite kosilo.

Med jagodami izberemo najdebelejše jagode in jim odstranimo peclje z zelenim delom.

Svaljek oz.skutno testo narežemo počez, da dobimo kroge (rezine). Testo narežemo na 12 približno enakih rezin, ki jih, vsako posebej raztegnem in v vsak kos testa položimo jagodo in prsti pričnemo vleči testo preko jagode, da jo postopoma zapiramo. Postopek ponovimo s preostalim testom in jagodami.

Sedaj moramo jagodne cmoke le še skuhati, za to imamo dve možnosti.

Kuhanje jagodnih cmokov nad paro

Pripravljene jagodne cmoke naložimo v posodo za kuhanje nad paro. Lonec z osoljeno vodo pristavimo na štedilnik, pokrijemo s pokrovko in, ko prične voda vreti nanjo (na paro) postavimo posodo z luknjami, na kateri imamo že naložene cmoke, ponovno pokrijemo in ko voda ponovno zavre,  pogledamo na uro in srednje velike cmoke kuhamo od 10 do 12 minut. Nad paro lahko kuhamo tudi z navadnim kovinskim cedilom. Ko so cmoki kuhani, posodo ali cedilo prestavimo na krožnik in jagodne cmoke naložimo na krožnike, kjer jih bomo postregli.

Kuhanje jagodnih cmokov v osoljeni vodi

Lonec z rahlo osoljeno vodo pristavimo na štedilnik in pokrijemo. Ko voda zavre, lonec odkrijemo in pričnemo polagati jagodne cmoke v vrelo osoljeno vodo, s kuhalnico previdno preverimo, da se cmoki niso prijeli na dno posode.  V vodi srednje velike cmoke kuhamo 7 do 9 minut, da priplavajo na vrh vode, potem jih s penovko poberemo in naložimo na krožnik, kjer jih bomo postregli.

Med kuhanjem jagodnih cmokov si pripravimo zabelo; v kozico odtehtamo maslo in ko se stopi, dodamo še drobtine in cimet, ko se drobtine in cimet v maslu zapenijo, so ravno prav popečene, da z njimi zabelimo skuhane jagodne cmoke.

Jagodne cmoke na krožniku zabelimo in takoj postrežemo, zraven pa ponudimo tudi sladkor, da si lahko vsak po želji in potrebi jagodne cmoke posladka, saj vsak posameznik sam ve, koliko sladkorja potrebuje.

 

Cmoki so starodavna poslastica, ki vedno razveseli stare in mlade. Lučka Glaser

Poglejte še nekaj drugačnih ali pa podobnih cmokov:

In še:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor