Mini pica
Print Friendly, PDF & Email

Nad mini picami bodo še posebej navdušeni otroci, ko bodo dobili postreženo svojo mini pico, ki so jo morebiti celo pomagali obložiti.

Pica je najbolj znana italijanska jed, ki je nastala v južni Italiji in je bila tako slastna, da se je razširila najprej po Italiji in nato tudi po Evropi. Zaradi proste domišljije pri debelini testa in pri sestavinah ima pica več različnih imen, toda obložena mora biti z najmanj tremi sestavinami.

Pripomočki za pripravo mini pice:

  • skodelica za izrezovanje in oblikovanje pice velikosti 15 cm
  • kuhinjski pult
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • peki papir
  • tehtnica
  • pekač (35 x 40) cm
  • pečica
  • krožnik

Sestavine za pripravo mini pice

Za štiri osebe

Za testo:

  • 125 g gladke pirine moke
  • 125 g polnozrnate pirine moke
  • 170 ml vode
  • 1 žlica olivnega hladno stiskanega olja
  • 5 g morske soli
  • 7 g suhega kvasa

Za oblogo oz. nadev pice:

  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 4 žlice bazilike ali origano
  • 200 g posebne salame z zelenjavo ali druge vrste sveže salame
  • 100 g naribanega sira mozzarella
  • 4 črne olive
  • rezine paradižnika za dekoracijo
  • listi solate za dekoracijo

Postopek za pripravo mini pic

V posodo presejemo moko in dodamo vse sestavine za testo, dobro premešamo in vgnetemo hlebček, ki ga pustimo vzhajati eno uro. Potem testo razvaljamo s pomočjo valjarja na kuhinjskem pultu na debelino dva do tri mm, velikost razvaljanega testa naj bo primerna velikosti skodelice, ki jo uporabimo kot model za oblikovanje pice.

Podroben opis priprave testa, najdete na povezavi: Pirino testo za pico.

Oblikovano pirino testo preložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in ga najprej premažemo s paradižnikovo mezgo.

Dodamo še sveže ali posušene liste bazilike, ki jo lahko nadomestimo tudi z origanom.

Dodamo še svežo na dva do tri milimetre narezano salamo in potresemo z naribanim sirom, na kraju pa dodamo še črno olivo. Mi smo izbrali posebno salamo z vrtninami, vi lahko izberete katerokoli drugo svežo salamo.

Tako obložene pice damo peči v navadno pečico, ogreto na 240°C in pečemo pet minut, nato znižamo temperaturo na 200° C in pečemo še pet minut, da so robovi lepo zapečeni. Če pico pečemo predolgo, postane testo trdo.

Pica je zmerom dobrodošla, ne glede na čas in obliko. Lučka Glaser

Pica pa je tudi lahko malo drugačna:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor