Slivovi cmoki s skutinim testom
Slivovi cmoki s skutinim testom, se ponašajo z rahlim testom in slivo za nadev, ki smo jo posladkali po lastni želji. Okusna kuhana sladica vam lahko obogati vaše vsakodnevno kosilo, ponudimo jih ob kremni juhi, mineštri, enolončnici. Lahko pa slivove cmoke s skutnim testom ponudimo kot toplo sladico ob kompotu, čaju ali kavi.
Pripomočki za pripravo slivovih cmokov:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za slivove cmoke iz skutnega testa
Za 12 cmokov.
Za skutno testo:
- 250 g skute
- 1 jajce
- 150 g pšenične moke tip 500
- 40 g masla sobne temperature
- 1 kavna žlička soli ali po okusu
- 2,5 l vode, ki je osoljena z 2 žličkama soli (za kuhanje)
Za nadev:
- 12 svežih ali zamrznjenih sliv
- sladkor po želji in okusu
Za zabelo:
- 100 g masla
- 4 žlice drobtin
- malo cimeta, po okusu
- sladkor po okusu in želji
Priprava slivovih cmokov s skutnim testom
Če imamo zamrznjene slive, jih vzamemo iz zamrzovalnika, da se napol odtalijo pred oblikovanjem cmokov, to je približno pol ure.
Sveže slive damo v hladno vodo jih operemo in položimo v cedilo, da se malo osušijo med pripravo skutnega testa, nato jim odstranimo peclje in liste. Z nožem prerežemo slivo po dolgem in odstranimo jim pečke.
V skledo za mešanje damo skuto, jajca, maslo, sol in moko in vse sestavine dobro premešamo, da postane testo gladko in brez grudic.
Testo položimo na pomokano desko in ga dobro pregnetemo, oblikujemo valj s premerom 7 – 8 centimetrov in ga zavijemo v folijo, da počiva vsaj 30 minut na sobni temperaturi. Skutino testo lahko pripravimo tudi en dan poprej in naslednji dan se še lepše oblikuje, nam pa prihrani čas, da je kosilo hitreje pripravljeno.
Testo razdelimo na 12 enakih težkih kep, ki so težke okoli 40 g, jih raztegnemo in vanje položimo slivo, v vsako slivo lahko dodamo sladkor po želji ali pa jih pustimo brez sladkorja. Vse je odvisno od načina vašega življenja in potrebe. S prsti zapremo slivo v skutino testo in z obema dlanema oblikujemo okrogel cmok.
V lonec nalijemo vodo, ki jo osolimo in lonec pokrijemo, ko voda zavre, vanjo polagamo cmoke in na rahlo pomešamo, da se cmoki ne bi prijeli na dno lonca. Srednje velike cmoke kuhamo 8 do 10 minut, potem jih s penovko poberemo iz vode.
V kozici pripravimo zabelo za slivove cmoke s skutnim testom tako, da v kozico odmerimo maslo in ga na srednji temperaturi segrejemo, da se maslo stopi, potem dodamo drobtine in cimet po okusu in vse skupaj segrejemo, da se malo zapeni in sedaj je zabela pripravljena, da z njo prelijemo, zabelimo cmoke.
Lahko zabelimo vse hkrati v skledi ali pa vsakega posebej na krožniku, tik preden jih postrežemo. Krožnik po želji lahko okrasimo s svežo slivo in z listi slive lahko pa tudi s svežo meliso, meto …. Pa dober tek.
Cmoki so vedno slastna kuhana sladica, pa naj bodo krompirjevi, skutini ali kvašeni cmoki. Lučka Glaser
Ideje, kaj pripraviti zraven slivovih cmokov s skutnim testom:
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Koleraba v enolončnici.
- Kmečko kislo zelje.
- Kisla repa po kmečko.
- Mesna čorba za vsak dan.
- Tople kumare s krompirjem.
- Belo zelje v enolončnici.
- Fižolova kremna juha z ribano kašo.
- Čebulna juha z bučkami.
- Slastna juha iz kopriv.
- Najboljša grahova juha z rižem.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Kremna bučna juha s kamutom.
- Čebulna juha po francosko.
- Juha iz bučnih semen.
- Kremna juha iz stročjega fižola.
- Paradižnikova juha z bučko in ribano kašo.