Paštašuta
Print Friendly, PDF & Email

Paštašuta je zelo poznana italijanska jed, ki jo poznajo tudi na Primorskem in jo sestavljajo špageti in omaka. Za pripravo omake praviloma uporabljamo goveje meso, nekatere kuharice ali kuharji pa si izberejo tudi druge vrste mesa, pri vseh pa je skupno to, da se paštašuta pripravi iz špagetov in mesne omake.

Pripomočki za pripravo paštašute:

  • lonec
  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • štedilnik
  • skleda
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • cedilo
  • krožnik

Sestavine za pripravo paštašute

Za štiri osebe:

  • 300 g govejega mesa, bočnik
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 400 g paradižnika v lastnem soku ali svežega paradižnika
  • 70 g rdečega korenja
  • 50 g peteršiljeve korenine
  • vejica luštreka
  • 50 ml olivnega olja
  • 300 g špagetov

In še:

  • 80 g sira parmezana
  • na drobno nasekljan peteršilj

Postopek za pripravo paštašute

Vso zelenjavo dobro očistimo, operemo in jo narežemo zelo na drobno. V kozici segrejemo olivno olje in na njem najprej prepražimo čebulo, ko postekleni, ji dodamo še česen, rahlo prepražimo in nato dodamo ostalo zelenjavo. Med mešanjem vse skupaj na zmernem ognju rahlo pražimo dve do tri minute.

Meso narežemo na drobne koščke, lahko uporabimo tudi mleto meso.

Meso dodamo prepraženi zelenjavi, kakor tudi paradižnik v lastnem soku ali na koščke narezan svež paradižnik. Vse sestavine premešamo, posolimo, pokrijemo in kuhamo še trideset do petintrideset minut oziroma toliko časa, da meso postane mehko, vmes občasno premešamo.

V lonec natočimo vodo, jo posolimo in postavimo na štedilnik, ko voda zavre, ji dodamo špagete in jih kuhamo po navodilu proizvajalca, ki je navedeno na embalaži. Kuhane špagete stresemo na cedilo, da voda, v kateri so se kuhali, odteče.

Špagete, ki smo jih precedili, stresemo na skuhano zelenjavno mesno omako in vse skupaj dobro premešamo.

Tako je paštašuta  pripravljena, da jo postrežemo, ljubitelji sira in peteršilja pa jo lahko potresejo še z naribanim sirom in še s svežim in na drobno narezanim peteršiljem.

Paštašuta je dobrodošla od zgodnega jutra do večera, če je lakota prehuda, pa tudi ponoči. Lučka Glaser

Pa še nekaj receptov s testeninami:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor