Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom
Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom je sveža, hitro pripravljena jed, ko je časa za dolge kuharske podvige premalo, potreba po okusnem obroku pa velika. Shranki iz zamrzovalnika in shrambe so namenjeni ravno takim dnem. Če ste še vedno neodločni ob misli na pripravo zamrznjene ozimnice vam bo hitro pripravljena jed vsekakor omajala prepričanje in potrdila, da je ozimnica dobra naložba v zdravje in prihranek časa.
Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- posoda za kuhanje rižote
- pripomoček za mešanje
- strgalo za parmezan
Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom – sestavine:
- 1 dl vode
- 100 g zamrznjenega pora
- 100 g zamrznjenega graha v zrnju
- 2 jušni žlici gobjega prahu iz sušenih jurčkov
- sol po okusu
- 2 dl dolgozrnatega riža paraboeld
- 4 dl vode
- za oreh velik kos masla
- zrno česna
- vejica svežega peteršilja
- parmezan za posip
Količine so primerne za dve osebi, čas priprave pol ure. Zamrznjene sestavine lahko pripravljene kupite tudi pri bolje založenih trgovcih.
Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom – postopek priprave:
V lonec za pripravo rižote nalijete 1 dl vode, dodate zamrznjen por in grah ter pokuhate nekaj minut, da se zamrznjene sestavine odmrznejo.
Dodate sol po okusu, riž in dve jušni žlici gobjega prahu. Prilijete 4 dl vode, premešate ter kuhate toliko časa, da se riž skuha “na zob”. Med kuhanjem po potrebi prilijete vode.
Dodate maslo ter sesekljan česen in svež peteršilj. Premešate in ponudite, ko je rižota še rahlo tekoča.