Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom
Print Friendly, PDF & Email

Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom je sveža, hitro pripravljena jed, ko je časa za dolge kuharske podvige premalo, potreba po okusnem obroku pa velika. Shranki iz zamrzovalnika in shrambe so namenjeni ravno takim dnem. Če ste še vedno neodločni ob misli na pripravo zamrznjene ozimnice vam bo hitro pripravljena jed vsekakor omajala prepričanje in potrdila, da je ozimnica dobra naložba v zdravje in prihranek časa.

Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za kuhanje rižote
  • pripomoček za mešanje
  • strgalo za parmezan

Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom – sestavine:

  • 1 dl vode
  • 100 g zamrznjenega pora
  • 100 g zamrznjenega graha v zrnju
  • 2 jušni žlici gobjega prahu iz sušenih jurčkov
  • sol po okusu
  • 2 dl dolgozrnatega riža paraboeld
  • 4 dl vode
  • za oreh velik kos masla
  • zrno česna
  • vejica svežega peteršilja
  • parmezan za posip

Količine so primerne za dve osebi, čas priprave pol ure. Zamrznjene sestavine lahko pripravljene kupite tudi pri bolje založenih trgovcih.

Sočna rižota s porom, grahom in gobjim prahom – postopek priprave:

V lonec za pripravo rižote nalijete 1 dl vode, dodate zamrznjen por in grah ter pokuhate nekaj minut, da se zamrznjene sestavine odmrznejo.

Dodate sol po okusu, riž in dve jušni žlici gobjega prahu. Prilijete 4 dl vode, premešate ter kuhate toliko časa, da se riž skuha “na zob”. Med kuhanjem po potrebi prilijete vode.

Dodate maslo ter sesekljan česen in svež peteršilj. Premešate in ponudite, ko je rižota še rahlo tekoča.

Pameten nasvet
Po želji lahko začinite z nekaj kapljicami oljčnega olja. K jedi ponudite svežo sezonsko solato in kozarec izbranega vina. Za boljšo prebavo pred zaužitjem obroka ne pozabite popiti kozarec vode sobne temperature. Če nimate na voljo svežega peteršilja lahko proti koncu priprave dodate čajno žličko zdrobljene mešanice domačih suhih začimb.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Obrok bogat z ogljikovimi hidrati, ki vam bodo zagotovili dovolj energije vsebuje tudi dovolj vlaknin in beljakovin da kljub belemu rižu glikemični indeks ne bo previsok. Tako pripravljen obrok je z dodatkom solate primeren tudi za diabetike, ohranjanje zdrave telesne teže in zadostne energije. Obilno ga posujte z parmezanom, ki bo pokril potrebe telesa po beljakovinah, saj jih grah in gobe ne vsebujejo dovolj. Česen na koncu priprave jedi bo prispeval antiseptične snovi, svež peteršilj pa obilo kalcija, klorofila in vitamina C.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor