Dežnikarice za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Ko rastejo takrat jih zraste veliko. Velike so primerne za paniranje, kot priloga na žaru ali dušene. Majhne še na pecljih običajno postavimo v kozarec vode, da še malo zrastejo in potem jih po istem postopku porabimo. Višek pa že predhodno paniran pospravimo v zamrzovalnik za poznejšo rabo. Uganili ste, beseda teče o dežnikaricah, ki pa jih lahko porabimo in za zimske dni pospravimo tudi nekoliko drugače. Drugače in vsestransko uporabno.

Dežnikarice za ozimnico – pripomočki:

  • oster nož
  • deska
  • večji pladenj za odlaganje
  • prozorna folija za živila
  • širša posoda ali vaza
  • aparat za vakumiranje
  • vrečke za vakumiranje

Dežnikarice za ozimnico – sestavine:

  • odprti klobuki dežnikaric
  • manjši zaprti klobuki mladih dežnikaric

Dežnikarice za ozimnico – postopek priprave

Dežnikarice rahlo operite po zgornji strani klobuka, ter jim v celoti odstranite peclje (bete). Peclji niso strupeni a so neuporabni. Položite na papirnato brisačo, da se posušijo. Večje klobuke prerežite na polovice ali četrtine. Manjše pustite cele, odstranite jim le peclje (bete).

Večji pladenj ali pekač obložite s prozorno folijo za živila in nanj položite očiščene in razrezane klobuke. Postavite v zamrzovalnik toliko časa, da povsem zamrznejo.  Manjše na pladenj položite in zamrznite kar cele.

Zamrznjene gobje klobuke vzemite iz zamrzovalnika, zložite v vakumirne vrečke,  vakumirajte ter hitro pospravite nazaj v zamrzovalnik. Ker so gobe zamrznjene že pred vakumiranjem bodo ostale lepe oblike in tudi po odmrzovanju obdržale pokončne lističe na spodnji strani. Predhodno zamrzovanje posameznih kosov in nato vakumiranje je najboljši način za ohranjanje svežine gob saj tako ne pride do tako imenovanega hladilnega ožiga.

Večji razrezani klobuki so pozneje uporabni za praženje ali paniranje (na fotografiji: klobuki dežnikaric pečeni v gomasu).

Manjše pa boste lahko pripravili polnjene z različnimi nadevi in zapečene v pečici (na fotografiji: polnjeni mladi klobučki dežnikaric iz pečice). Mlade klobuke lahko pripravite tudi kot polnjene mesno zelenjavne dežnikarice iz pečice.

 

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor