Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje
Rizi bizi je jed, ki izhaja iz Italije in pomeni, da ima “vsak rižek svoj grahec”. Povedano drugače je to bogata jed polnega okusa vendar jo sama pripravim nekoliko drugače. Zame ni pomembno samo to, kako okusna in mamljiva je jed, ampak tudi to, kaj ima od takšnega obroka moje telo.
Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje – pripomočki:
- posoda za kuhaanje
- pripomoček za pire krompir
- nož
- deska
- pripomoček za mešanje
Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje – sestavine:
- 100 g zamrznjenega graha
- 1 čebula
- 100 g zamrznjenih mladih jurčkov in lisičk
- 2 dl dolgozrnatega paraboeld riža
- čajna žlička mešanice domačih suhih začimb
- sol in poper po okusu
- za oreh velik kos masla
- 2 jušni žlici sladke smetane za kuhanje (uporabna je tudi tista za stepanje)
- Vejica svežega peteršilja
- 2 zrna česna
- 2 jušni žlici oljčnega olja
Priloga:
- solata iz mladega radiča in mladih jesenskih poganjkov rdeče pese
Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 35 minut.
Rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje – postopek priprave
Na drobno sesekljate srednje veliko čebulo in jo do mehkega podušite na vodi. Nekoliko jo pretlačite s pripomočkom za pire krompir, dodajte zamrznjen grah in po potrebi toliko vode, da je grah pokrit. Na tihem ognju grah nekoliko podušite.
Dodajte gobe, riž, suhe začimbe, dolijte vodo in po okusu posolite. Ob občasnem mešanju ali dolivanju vode kuhajte toliko časa, da se riž skuha.
Dodajte maslo, sladko smetano in še malo vode ter rižoto dobro premešajte. Odstavite z ognja ko je rižota še tekoča ter dodajte sesekljan česen, peteršilj in oljčno olje.
Premešajte in se toplo nekoliko tekočo rižoto takoj servirajte. Ob rižoti ponudite solato iz mladega jesenskega radiča in mladih sesekljanih poganjkov rdeče pese.