Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom
Print Friendly, PDF & Email

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom je jed v kateri so mladi poganki špargljev, ki nam jih narava ponudi spomladi uporabljeni z jurčki. Hitro pripravljena in bogatega okusa je takšna rižota primerna kot predjed ali samostojen obrok.

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – pripomočki:

  • deska
  •  nož
  • posoda za kuhanje
  • pripomoček za idelavo pire krompirja
  • merica
  • pripomoček za mešanje

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – sestavine:

  • 1 manjša čebula
  • 1 lovorov list
  • 1 jušna žlica gobjega prahu iz posušenih jurčkov
  • 2 dl dolgozrnatega riža paraboeld
  • voda za dolivanje
  • sol po okusu
  • 1 zrno česna
  • 2 jušni žlici oljčnega olja

Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 25 do 30 minut.

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – postopek priprave

Manjši sesekljani čebuli dodajte lovorov list, sol po okusu, dolijte vodo in na tihem ognju kuhajte 5 minut, da se čebula nekoliko zmehča.

Nekoliko jo pretlačite z pripomočkom za pire krompir ter dodajte jušno žlico gobjega prahu, 2 dl riža, prilijte vodo in premešajte. Kuhajte na tihem ognju, da se riž skoraj skuha, občasno premešajte ali po potrebi prilijte vodo.


Ko je riž skoraj kuhan, dodajte na krajše kose narezane šparglje in kuhajte še toliko časa, da so šparglji kuhani rahlo “al dente” (na zob). Odstavite z ognja, dodajte predhodno sesekljan česen in oljčno olje.

Pameten nasvet
K rižoti z divjimi šparglji in gobjim prahom servirajte regratovo solato ali manjši zrezek vratovine. Lahko pa jo ponudite kot samostojno jed.

Rahlo grenak okus divjih špargljev v kombinaciji z odlično aromo jurčkov vas zagotovo ne bo razočaral!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor