Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom
Print Friendly, PDF & Email

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom je jed v kateri so mladi poganki špargljev, ki nam jih narava ponudi spomladi uporabljeni z jurčki. Hitro pripravljena in bogatega okusa je takšna rižota primerna kot predjed ali samostojen obrok.

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – pripomočki:

  • deska
  •  nož
  • posoda za kuhanje
  • pripomoček za idelavo pire krompirja
  • merica
  • pripomoček za mešanje

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – sestavine:

  • 1 manjša čebula
  • 1 lovorov list
  • 1 jušna žlica gobjega prahu iz posušenih jurčkov
  • 2 dl dolgozrnatega riža paraboeld
  • voda za dolivanje
  • sol po okusu
  • 1 zrno česna
  • 2 jušni žlici oljčnega olja

Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 25 do 30 minut.

Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – postopek priprave

Manjši sesekljani čebuli dodajte lovorov list, sol po okusu, dolijte vodo in na tihem ognju kuhajte 5 minut, da se čebula nekoliko zmehča.

Nekoliko jo pretlačite z pripomočkom za pire krompir ter dodajte jušno žlico gobjega prahu, 2 dl riža, prilijte vodo in premešajte. Kuhajte na tihem ognju, da se riž skoraj skuha, občasno premešajte ali po potrebi prilijte vodo.


Ko je riž skoraj kuhan, dodajte na krajše kose narezane šparglje in kuhajte še toliko časa, da so šparglji kuhani rahlo “al dente” (na zob). Odstavite z ognja, dodajte predhodno sesekljan česen in oljčno olje.

Pameten nasvet
K rižoti z divjimi šparglji in gobjim prahom servirajte regratovo solato ali manjši zrezek vratovine. Lahko pa jo ponudite kot samostojno jed.

Rahlo grenak okus divjih špargljev v kombinaciji z odlično aromo jurčkov vas zagotovo ne bo razočaral!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor