Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom
Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom je jed v kateri so mladi poganki špargljev, ki nam jih narava ponudi spomladi uporabljeni z jurčki. Hitro pripravljena in bogatega okusa je takšna rižota primerna kot predjed ali samostojen obrok.
Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – pripomočki:
- deska
- nož
- posoda za kuhanje
- pripomoček za idelavo pire krompirja
- merica
- pripomoček za mešanje
Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – sestavine:
- 1 manjša čebula
- 1 lovorov list
- 1 jušna žlica gobjega prahu iz posušenih jurčkov
- 2 dl dolgozrnatega riža paraboeld
- voda za dolivanje
- sol po okusu
- 1 zrno česna
- 2 jušni žlici oljčnega olja
Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 25 do 30 minut.
Rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom – postopek priprave
Manjši sesekljani čebuli dodajte lovorov list, sol po okusu, dolijte vodo in na tihem ognju kuhajte 5 minut, da se čebula nekoliko zmehča.
Nekoliko jo pretlačite z pripomočkom za pire krompir ter dodajte jušno žlico gobjega prahu, 2 dl riža, prilijte vodo in premešajte. Kuhajte na tihem ognju, da se riž skoraj skuha, občasno premešajte ali po potrebi prilijte vodo.
Ko je riž skoraj kuhan, dodajte na krajše kose narezane šparglje in kuhajte še toliko časa, da so šparglji kuhani rahlo “al dente” (na zob). Odstavite z ognja, dodajte predhodno sesekljan česen in oljčno olje.
Rahlo grenak okus divjih špargljev v kombinaciji z odlično aromo jurčkov vas zagotovo ne bo razočaral!