Svinjski file obložen z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Svinjski file je pusto a izredno okusno meso. Dodajte jurčke in domače začimbe, s pravilno pripravo bo ostal sočen in čudovito mehak. Priprava Svinjskega fileja obloženega z jurčki  v pečici zahteva malo časa, jed pa je odlična topla ali hladna.

svinjska-ribica-z-jurcki-5

Svinjski file obložen z jurčki – pripomočki:

  • oster nož
  • deska za rezanje
  • ozek podolgovat pekač (dimenzije cca 28 cm x 11 cm, lahko je tudi nekoliko daljši in ožji)
  • aluminijasta folija

Svinjski file obložen z jurčki – sestavine:

Srednje velik svinjski file zadostuje za 3 osebe. Lahko ga spečete tudi za dve osebi in ostanek pojeste hladen kot slastno večerjo za regeneracijo.

  • ena svinjski file (običajno tehta nekje med 500 in 700 g)
  • mešanica domačih suhih začimb (timijan, bazilika, origano, peteršilj)
  • sol po okusu
  • sveže mleti poper po želji
  • ščepec mlete sladke paprike
  • svež česen
  • stebla posušenih zelišč
  • (za pod meso lahko tudi kakšen lovorov list, sveža narezana glavica čebule in nekaj zrn česna)
  • pol dl vode
  • 2 – 3 žlice sezamovega olja
  • 10 – 15 rezin večjih jurčkov (svežih, zamrznjenih ali posušenih)

Svinjski file obložen z jurčki – postopek priprave

Strite česen in ga z nožem dobro pretlačite z ostalimi začimbami.

svinjsla-ribica-z- jurcki-8

Z vseh strani enakomerno natrite svinjski file in ga položite preko posušenih stebel začimb v podolgovat pekač. Pod meso lahko po želji dodate tudi na rezine narezano čebulo, česen in lovorov list.

svinjska-ribica-z-jurcki-1

Meso pokapljajte z sezamovim oljem in preko položite rezine jurčkov. Zalijte s pol decilitra vode in preko pokrijte z kosom aluminijaste folije, ki ste ji zavihali en vogal skozi katerega bo med peko uhajala odvečna para. Postavite v ogreto pečico na 170° C za 45 minut.

svinjsla-ribica-z- jurcki-9

Med peko lahko pogledate kako se peče in meso prelijete s sokom, ki se je med peko izcedilo.

svinjska-ribica-z-jurcki-4

Še toplo sproti narežite in ponudite s prilogo in solato. Ostanek skupaj s sokom postavite na hladno in porabite kot sestavino bogate Slastne večerje za regeneracijo.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Svinjski file ima le 136 kcal na 100 g, vsebuje 24 g beljakovin, 0 g ogljikovih hidratov in le 4 g maščobe, kar ga uvršča med dietna beljakovinska živila. Z gobicami in prilogo ste dodali ogljikove hidrate, v solati pa je več kot dovolj balastnih snovi in mineralov, ki bodo pomagali k boljši prebavi. Jed je primerna za diabetike in vse, ki imate radi okusne iz zdrave jedi.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor