Svinjski file obložen z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Svinjski file je pusto a izredno okusno meso. Dodajte jurčke in domače začimbe, s pravilno pripravo bo ostal sočen in čudovito mehak. Priprava Svinjskega fileja obloženega z jurčki  v pečici zahteva malo časa, jed pa je odlična topla ali hladna.

svinjska-ribica-z-jurcki-5

Svinjski file obložen z jurčki – pripomočki:

 • oster nož
 • deska za rezanje
 • ozek podolgovat pekač (dimenzije cca 28 cm x 11 cm, lahko je tudi nekoliko daljši in ožji)
 • aluminijasta folija

Svinjski file obložen z jurčki – sestavine:

Srednje velik svinjski file zadostuje za 3 osebe. Lahko ga spečete tudi za dve osebi in ostanek pojeste hladen kot slastno večerjo za regeneracijo.

 • ena svinjski file (običajno tehta nekje med 500 in 700 g)
 • mešanica domačih suhih začimb (timijan, bazilika, origano, peteršilj)
 • sol po okusu
 • sveže mleti poper po želji
 • ščepec mlete sladke paprike
 • svež česen
 • stebla posušenih zelišč
 • (za pod meso lahko tudi kakšen lovorov list, sveža narezana glavica čebule in nekaj zrn česna)
 • pol dl vode
 • 2 – 3 žlice sezamovega olja
 • 10 – 15 rezin večjih jurčkov (svežih, zamrznjenih ali posušenih)

Svinjski file obložen z jurčki – postopek priprave

Strite česen in ga z nožem dobro pretlačite z ostalimi začimbami.

svinjsla-ribica-z- jurcki-8

Z vseh strani enakomerno natrite svinjski file in ga položite preko posušenih stebel začimb v podolgovat pekač. Pod meso lahko po želji dodate tudi na rezine narezano čebulo, česen in lovorov list.

svinjska-ribica-z-jurcki-1

Meso pokapljajte z sezamovim oljem in preko položite rezine jurčkov. Zalijte s pol decilitra vode in preko pokrijte z kosom aluminijaste folije, ki ste ji zavihali en vogal skozi katerega bo med peko uhajala odvečna para. Postavite v ogreto pečico na 170° C za 45 minut.

svinjsla-ribica-z- jurcki-9

Med peko lahko pogledate kako se peče in meso prelijete s sokom, ki se je med peko izcedilo.

svinjska-ribica-z-jurcki-4

Še toplo sproti narežite in ponudite s prilogo in solato. Ostanek skupaj s sokom postavite na hladno in porabite kot sestavino bogate Slastne večerje za regeneracijo.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Svinjski file ima le 136 kcal na 100 g, vsebuje 24 g beljakovin, 0 g ogljikovih hidratov in le 4 g maščobe, kar ga uvršča med dietna beljakovinska živila. Z gobicami in prilogo ste dodali ogljikove hidrate, v solati pa je več kot dovolj balastnih snovi in mineralov, ki bodo pomagali k boljši prebavi. Jed je primerna za diabetike in vse, ki imate radi okusne iz zdrave jedi.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor