Svinjski file obložen z jurčki
Svinjski file je pusto a izredno okusno meso. Dodajte jurčke in domače začimbe, s pravilno pripravo bo ostal sočen in čudovito mehak. Priprava Svinjskega fileja obloženega z jurčki v pečici zahteva malo časa, jed pa je odlična topla ali hladna.
Svinjski file obložen z jurčki – pripomočki:
- oster nož
- deska za rezanje
- ozek podolgovat pekač (dimenzije cca 28 cm x 11 cm, lahko je tudi nekoliko daljši in ožji)
- aluminijasta folija
Svinjski file obložen z jurčki – sestavine:
Srednje velik svinjski file zadostuje za 3 osebe. Lahko ga spečete tudi za dve osebi in ostanek pojeste hladen kot slastno večerjo za regeneracijo.
- ena svinjski file (običajno tehta nekje med 500 in 700 g)
- mešanica domačih suhih začimb (timijan, bazilika, origano, peteršilj)
- sol po okusu
- sveže mleti poper po želji
- ščepec mlete sladke paprike
- svež česen
- stebla posušenih zelišč
- (za pod meso lahko tudi kakšen lovorov list, sveža narezana glavica čebule in nekaj zrn česna)
- pol dl vode
- 2 – 3 žlice sezamovega olja
- 10 – 15 rezin večjih jurčkov (svežih, zamrznjenih ali posušenih)
Svinjski file obložen z jurčki – postopek priprave
Strite česen in ga z nožem dobro pretlačite z ostalimi začimbami.
Z vseh strani enakomerno natrite svinjski file in ga položite preko posušenih stebel začimb v podolgovat pekač. Pod meso lahko po želji dodate tudi na rezine narezano čebulo, česen in lovorov list.
Meso pokapljajte z sezamovim oljem in preko položite rezine jurčkov. Zalijte s pol decilitra vode in preko pokrijte z kosom aluminijaste folije, ki ste ji zavihali en vogal skozi katerega bo med peko uhajala odvečna para. Postavite v ogreto pečico na 170° C za 45 minut.
Med peko lahko pogledate kako se peče in meso prelijete s sokom, ki se je med peko izcedilo.
Še toplo sproti narežite in ponudite s prilogo in solato. Ostanek skupaj s sokom postavite na hladno in porabite kot sestavino bogate Slastne večerje za regeneracijo.