Kunčja stegna s krompirjem in jurčki v pečici
Kunčje meso je nežno in blagega okusa zato bo ob dodatku aromatičnih jurčkov prijetno božalo vaše brbončice. Kunčja stegna s krompirjem in jurčki v pečici postrezite s solato iz svežega kislega zelja poleti pa bo prijala mešana zelena solata. Pripravljen je hitro in ima bogato hranilno vrednost.
Kunčja stegna s krompirjem in jurčki v pečici – pripomočki:
- deska za rezanje
- oster nož
- posoda za mešanje
- pekač s pokrovom premera cca 20 cm x 28 cm
Kunčja stegna s krompirjem in jurčki v pečici – sestavine:
- 500 g očiščenega krompirja
- 400 g kunčjih stegen (2 kunčja stegna)
- 100 – 150 g svežih ali zamrznjenih debelejših rezin jurčkov
- 3 – 4 zrna česna
- 3 – 4 srednje velike šalotke
- vejica svežega rožmarina in timijana
- 1 čajna žlička sladke mlete paprike
- sol po okusu
- sveže mlet poper po okusu
- žlica sezamovega olja
- po želji oljčno olje pred serviranjem jedi
Sestavine so primerne za dve osebi. Čas peke 1,5 do 2 uri v ogreti ventilacijski pečici 170° C (zelo mladi kunci so pečeni prej, stegna starejših kuncev pa pecite 2 uri).
Kunčja stegna s krompirjem in jurčki v pečici – postopek priprave
Narežite 500 g očiščenega krompirja, dodajte 3 – 4 narezane šalotke, 100 – 150 g svežih ali zamrznjenih jurčkov narezanih na debelejše rezine, začimbe in strt česen s soljo in papriko. Prižgite ventilacijsko pečico, da se ogreje.
Dodajte dva kunčja stegna in sestavine dobro premešajte. Na dno pekača položite krompir, preko kunčja stegna, po vrhu pa še rezine jurčkov in po njih pokapljajte s sezamovim oljem. Na dno pekača dolijte pol decilitra vode. Pokrijte in postavite v ogreto ventilacijsko pečico.
Med peko poglejte vsebino pekača in po potrebi stegna prelijte s sokom, ki je v pekaču.
Peko servirajte na ogrete krožnike. Za lepši izgled krožnika po vrhu posujte nekaj sveže mletega popra in pokapljajte z oljčnim oljem saj hladno stiskanih olj ni dobro segrevati, če želite ohraniti bogato aromo, okus in prehransko vrednost. K obroku ponudite tudi kislo zelje ali sezonsko solato in kozarec vina.