Široki rezanci v beli omakci z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Če želite hitro in enostavno pripraviti prigrizek, okusno predjed ali kosilo s širokimi rezanci v beli omakci z jurčki ne morete zgrešiti. Dodajte še svežo solato in najedli se boste za prste obliznit.

Široki rezanci v beli omakci z jurčki – pripomočki:

  • deska
  • nož za sekljanje
  • oster tanek nož
  • lonec za kuhanje testenin
  • kozica za pripravo omake

Široki rezanci v beli omakci z jurčki – sestavine:

  • 30 g čebule
  • 50 do 60 g svežih jurčkov (lahko tudi zamrznjeni ali posušeni)
  • 1,5 dl vode
  • 1,5 dl smetane za kuhanje
  • 2 zrna česna
  • sol in poper po okusu
  • šopek peteršilja
  • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
  • 150 do 200 g širokih rezancev

Količine so primerne za dve osebi, čas priprave 30 minut.

Široki rezanci v beli omakci z jurčki – postopek priprave

Čebulo in jurčke očistite. Čebulo nasekljajte na drobno, jurčke pa z ostrim tankim nožem narežite na večje tanke rezine. V lonec pristavite osoljeno vodo za kuhanje testenin. V širšo kozico ali lonec nalijte 1,5 dl vode, dodajte nasekljano čebulo, na lističe narezane jurčke ter po okusu posolite.

Na tihem ognju dušite toliko časa, da voda nekoliko povre (cca 10 minut). Prilijte 1,5 dl sladke smetane za kuhanje, 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja, dodajte tudi drobno sesekljan česen in peteršilj. Dobro premešajte in odstavite z ognja.

Dodajte odcejene testenine, dobro premešajte in pustite nekaj minut, da testenine nekoliko popijejo omako. Servirajte z vejico svežega peteršilja in tanko rezino svežega jurčka, ki ste jo prihranili ko ste rezali jurčke.

 

Pameten nasvet
Če želite sočne testenine naj bo omaka tekoča saj testenine popijejo tekočino. Ob testeninah ponudite mešano solato iz različnih jesenskih vrst radiča.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Gobe imajo sposobnost, da s pomočjo sončne svetlobe tvorijo vitamin D. Če ima jurček temno kapo zagotovo ni bil pokrit pod listjem in vitamina D vsebuje še več. Z dodatkom zelene listnate zelenjave (peteršilj, solata), ki vsebuje veliko kalcija , ki za vgradnjo v naše kosti potrebuje ravno vitamin D bo tako sestavljen obrok pomagal ohranjati dobre kosti tudi v jesenskem in zimskem obdobju, ko sonca primanjkuje. Gobe vsebujejo tudi nekaj beljakovin, lahko pa kot dodatek k jedi postrežete tudi rezino ali dve mladega kozjega sira, ki bo nadomestil manjkajoče beljakovine v obroku in prijetno zaokrožil bogat okus jedi.  Prehranske vlaknine v gobah in solati sicer znižajo glikemični indeks vendar naj diabetiki v obroku uporabijo polnovredne ali ajdove testenine. Kuhana hrana ima po presnovi na telo kisli učinek, ki ga z dodatkom solate in svežih začimb na koncu priprave jedi primerno izravnamo. Čebula in gobe, ki jih podušimo na vodi so zaradi blažjega okusa primerne tudi za vse, ki jim pražena čebula povzroča želodčne težave. Jed zaradi dodatka smetane vsebuje tudi kar nekaj maščobe a bo zaradi načina priprave vseeno delovala lahkotno in ne obremenjujoče za prebavo.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor