Ješprenjeva rižota z jurčki in porom
Print Friendly, PDF & Email

Ješprenjeva rižota z jurčki in porom je zdrava in hranljiva jed polnega okusa. Danes skoraj pozabljen ješprenj lahko pripravite kot jedi na žlico, priloge (Dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek), solate, meni pa je najljubši kot rižota s kuhano rezino junčjega mesa iz juhe.

Ješprenjeva rižota z jurčki in porom – pripomočki:

 • deska za rezanje
 • nož
 • nizka, široka posoda za kuhanje
 • pripomoček za mešanje

Ješprenjeva rižota z jurčki in porom – sestavine:

 • 2,5 dl ješprenja, kiga za nekaj ur predhodno namočite
 • srednje velik por
 • 1 do 2 dl sesekljanih suhih jurčkov (količino jurčkov prilagodite svojemu okusu)
 • svež listič luštreka
 • šopek pora
 • sol in sveže mleti poper po okusu
 • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
 • 7 dl vode za kuhanje

Količine so primerne za dve osebi, lahko jih tudi prilagodite po lastnem okusu. Čas priprave 30 do 40 minut.

Ješprenjeva rižota z jurčki in porom – postopek priprave

V lonec za kuhanje odmerite ustrezno količino vode, posolite, dodajte 2,5 dl opranega ješprenja in 1 do 2 dl sesekljanih suhih jurčkov. Ko vsebina zavre kuhajte dobrih 15 do 20 minut in dodajte na kolobarje narezan srednje velik por. Vodo dolijte po potrebi in kuhajte toliko časa, da je por še nekoliko trd.

Dodajte sveže mleti poper, sesekljan svež listič luštreka in 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja. Premešajte in jed pustite nekaj minut postati. K ješprenjevi rižoti z jurčki in porom ponudite narezano kuhano junčje meso iz juhe in sezonsko solato.

Pameten nasvet
Če želite ješprenj pripraviti z dodatkom sira poglejte recept Dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek. Por je odlična vrtnina, ki jo lahko pospravite tudi za ozimnico.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Od vseh žit, ki jih gojimo v našem okolju je ječmen najtrši, zato ga je priporočljivo pred kuhanjem namakati v vodi. Obstaja pa še en razlog zakaj je to potrebno. Vsa žita in semena v svojih ovojnicah vsebujejo tako imenovane inhibitorje, ki plod varujejo pred škodljivci in zunanjim vdorom mikroorganizmov. Največkrat je to fitinska kislina, ki jo imenujemo tudi “anti nutrient” saj nase veže minerale, ki se nahajajo v samem žitu in ovojnici. Če žito in oreščke pred uporabo za nekaj ur namočimo začno delovati inhibirani encimi in fitinsko kislino razgradijo. Brušeni ječmen imenujemo ješprenj in ga uporabljamo za priloge, jedi na žlico ali hladne solate. 100 g ješprenja vsebuje 354 kcal (1487kj), je ogljiko hidratno živilo, ki vsebuje kar 19,4 g balastnih snovi. Ješprenj je tudi bogat vir mineralov (železa, fosforja, magnezija, kalcija, natrija, mangana, cinka, bakra, selena, niacina, folatov ter vitaminov B, E in K. Po daljšem kuhanju postane nekoliko sluzast in zato zelo primeren za želodčne bolnike. Glikemični indeks ješprenja je 60 (oluščeni ječmen 25), kar ga uvršča med živila z visokim GI, ki za diabetike niso primerna. Razen, če jim indeks znižamo po načelu srednjega Gi z pravilnim kombiniranjem živil. V tem primeru smo dodali gobe (GI 15), meso in solato, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin. S pravilno kombinacijo živil smo znižali GI obroka, ki je tako primeren za diabetike in tiste, ki se ne želite odrekati dobrim obrokom želite pa shujšati.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor