Jurčki in lisičke v rižoti s tuno
Jurčki in lisičke v rižoti s tuno, slastna in dišeča jed primeren tudi za diabetike, vegetarijance in vse, ki bi radi dobro jedli a ohranili zdravo telesno težo. Nenavadna vendar uravnotežena kombinacija makro hranil, enostaven in hitro pripravljen obrok, ki vas bo nasitil in vam povrnil zajetno količino energije.
Jurčki in lisičke v rižoti s tuno – pripomočki:
- deska
- tanek nož za rezanje gob
- nož za zelenjavo
- širša ponev
- lonec za kuhanje
- kuhalnica
Jurčki in lisičke v rižoti s tuno – sestavine:
200 g riža (2,5 dl)
- 50 g šalotke (3 do 4 manjše šalotke)
- 200 g narezanih jurčkov
- nekaj lisičk za barvno popestritev (lahko tudi brez)
- vejica svežega timijana
- sol in sveže mleti poper po okusu
- 50 g tune
- 6 žlic oljčnega olja
- zrno česna
Za posip dodajte sveže ribani parmezan po okusu. Sestavine so za 2 osebi.
Jurčki in lisičke v rižoti s tuno – postopek priprave
Riž operete in namočite za 15 minut. Medtem očistite in narežete šalotko in gobe. V širšo ponev nalijete 1 dl vode in dodate 50 g narezane šalotke. Posolite in dodate vejico timijana. Med pripravo omake “al dente” skuhajte riž v trikratni količini osoljene vode.
Ko se šalotka nekoliko zmehča dodajte 200 g tanko narezani gob, posolite, popoprajte in po potrebi prilijete nekaj vode.
Podušite le toliko, da so gobe še čvrste. Dodajte 200 g odcejenega riža, 50 g tune, nasekljano zrno česna in 6 žlic oljčnega olja.
Rahlo premešajte in ponudite.