Paradižnikova šalša in sok bolj zdravo
Print Friendly, PDF & Email

Paradižniki so odlična in zdrava zelenjava, ki jo lahko shranite tudi za zimske dni. Ko vam primanjkuje časa pa je paradižnikova šalša odlična podlaga za pripravo zdravih omak, zelenjavnih juh ali kot dodatek raznim okusnim jedem. Poskusite omako pripraviti enostavno in učinkovito, brez veliko kuhanja, da ohranite njegovo bogato vitaminsko – mineralno sestavo. Hkrati boste pripravili tudi odličen paradižnikov sok, ki bo dobrodošel tudi kot aperitiv ali kar tako za zdravje.

paradižnikova šalša in sok

Pripomočki za paradižnikovo šalšo in sok

 • posoda za pranje in odcejanje
 • zelo oster nož
 • nekaj večjih loncev
 • kuhalnica za mešanje
 • zajemalka
 • pasirka
 • kozarci za vlaganje
 • manjše stekleničke (najboljše so tiste 2 dl, ki jih še sveže prinesete iz kakšne kavarne in operete)
 • pečica za steriliziranje kozarcev
 • lonec z vodo v katerem boste prekuhali pokrovčke
 • lijak
 • cedilka

Sestavine za paradižnikovo šalšo in sok

 • približno 13 kg majhnih, zrelih paradižnikov (najboljši so pelati)
 • 1,5 kg rdeče podolgovate paprike (lahko tudi zelena – gre samo za bolj poln okus)
 • nekaj lovorjevih listov

Postopek  za paradižnikovo šalšo in sok

Zrele paradižnike, najbolje takšne ki so že prezreli za solato, dobro operete in nekoliko odcedite (osušite).

paradižnikova šalša in sok

Osušene paradižnike in papriko izmenično čistite in režete v večji lonec za kuhanje omake. Zakaj izmenično? Pozneje bo potrebno manj mešanja. Dodamo tudi nekaj lovorjevih listov za bolj žlahtno aromo. Kuhajmo na zmernem ognju, da ne uničimo vseh občutljivih in za zdravje dobrodošlih sestavin.

paradižnikova šalša in sok

paradižnikova šalša in sok

Ko paradižniki začnejo spuščati sok na površini z zajemalko naredimo jamico in počakamo, da voda odteče v zajemalko. Spravimo v drugo posodo saj bomo to vodo uporabili za odličen paradižnikov sok. Če vam v zajemalko zdrkne še kakšen košček paradižnikovega mesa se ne obremenjujte preveč saj boste sok pred konzerviranjem precedili.

paradižnikova šalša in sok

paradižnikova šalša in sok

paradižnikova šalša in sok

Ko se paradižniki skuhajo toliko, da se lupinica odcepi od mesa maso nekoliko ohladite in pretlačite skozi pasirko – tako odstranite koščice in lupine.

paradižnikova šalša in sok

paradižnikova šalša in sok

paradižnikova šalša in sok

Koščice in lupine zavržete, pretlačeno zmes paradižnikov in paprike pa ponovno segrejete skoraj do vrelišča. Z zajemalko napolnite v segrete (100° C) steklene kozarce, zaprete s prekuhanimi pokrovčki in postavite nazaj v pečico. Ko ste šalšo pospravili na varno precedite paradižnikov sok in ga prav tako segrejete do meje pasterizacije. Preko lijaka z zajemalko napolnite sterilizirane (100° C) stekleničke in zaprite s prekuhanimi pokrovčki. Postavite nazaj v segreto pečico in pustite, da se v pečici ohladijo na sobno temperaturo.

paradižnikova šalša in sok

Ker ste vodo, ki so jo spustili paradižniki odcedili in uporabili za sok ste skrajšali čas priprave omake saj se je le ta lepo zgostila brez predolgega kuhanja. Hkrati ste dobili tudi odličen paradižnikov sok, ki ga lahko uporabite kot dodatek zelenjavnim juham, mesnim omakam in hašejem. Lahko pa ga kot aperitiv postrežete dobro ohlajenega samo z nekaj kapljic limoninega soka ali kot odličen koktajl Bloody Mary.

Pameten nasvet

Ko je lonec napolnjen skoraj do roba takoj pričnete s kuhanjem ter sproti dodajate narezane sestavine in mešate. Na ta način boste prihranili kar nekaj časa saj se paradižniki med kuhanjem sesedajo in je lonec hitro videti prazen. Zmes paradižnikov in paprike boste tudi manj in krajši čas segrevali in tako res ohranili bogato prehransko sestavo.

Stekleničke za sok postavite na manjši pekač saj boste tako bolj enostavno rokovali z njimi.

O sestavinah in prehranski vrednosti

Paradižnik je bogat z vitamini (A, C, B6) in minerali (kalcij, magnezij, železo, fosfor, kalij). Zreli paradižniki vsebujejo tudi zelo veliko antioksidanta likopena, ki varuje pred mnogimi vrstami raka. Pomaga tudi pri hujšanju (zaradi vlaknin, ki zagotavljajo daljšo sitost), iz telesa odpravlja strupe (pomaga jetrom in ledvicam), spodbuja prebavo (olajša delovanje prebavil) in še bi lahko naštevali. Zato si ga privoščite svežega in spravite za zimske dni . .

Paradižnik ima nizek glikemični indeks (GI 30) zato je primeren tudi za diabetike. Na 100 g paradižnik vsebuje samo 18 kcal, vsebuje tudi veliko natrija zato šalše in soka nikakor ne solite. Sol ni konzervans – vaš uspeh pri konzerviranju bo zagotovljen samo z dovolj higiene in ločevanjem čistih in nečistih poti med pripravo.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor