Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem
Print Friendly, PDF & Email

Koruzna polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem je jed polnega okusa in bogate arome. Pripravljena na ta način je primerna za ohranjanje zdrave telesne teže, zaradi kombinacije hranil in nizkega glikemičnega indeksa pa tudi za diabetike. Če boste jedi dodali še mastno plavo ribo in solato boste s prehranskega in kulinaričnega vidika s tako sestavljenim obrokom zadeli v polno.

polenta-s-susenimi-jurcki-in-jajcevci-12

Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem – pripomočki:

 • nož za zelenjavo
 • deska za rezanje
 • kozica za kuhanje
 • kuhinjska merica
 • kuhinjska tehtnica

Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem – sestavine:

 • polenta-s-susenimi-jurcki-in-jajcevci-22 dl koruzne polente
 • 1dl sesekljanih ali zdrobljenih suhih jurčkov
 • 150 g jajčevca z lupino
 • 1 manjša šalotka
 • poč čajne žličke zdrobljene mešanice domačih suhih začimb
 • 2 zrna česna
 • 2 do 3 vejice svežega peteršilja
 • 2 jušni žlici oljčnega olja
 • sol po okusu
 • sveže mlet poper po okusu
 • voda (količina vode v odnosu na količino polente je 3:1)

Količine so za dve osebi, čas priprave te odlične priloge dobrih 15 minut.

Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem – postopek priprave

Nasekljajte ali zdrobite 1 dl posušenih jurčkov in na manjše kockice narežite 150 g jajčevcev z lupino. V posodo za kuhanje dajte 1 dl vode ter na njej podušite drobno sesekljano eno manjšo šalotko, 150 g na manjše kockice narezanega jajčevca skupaj z lupino, pol čajne žličke zdrobljene mešanice domačih suhih zelišč, 1 dl zdrobljenih jurčkov in sol po okusu.

polenta-s-susenimi-jurcki-in-jajcevci-4-5

Ko se jajčevci nekoliko zmehčajo dodajte 2 dl koruzne polente in dolijte 6 dl vode.

polenta-s-susenimi-jurcki-in-jajcevci-6-7

Kuhajte še nekaj minut, da se polenta zgosti. Ko ugasnete ogenj v polento umešajte še dve do tri vejice sesekljanega svežega peteršilja,  2 sesekljana zrna česna in 2 jušni žlici oljčnega olja.

polenta-s-susenimi-jurcki-in-jajcevci-8

K polenti s sušenimi jurčki in jajčevci ponudite na žaru ali v ponvi na malo olja pečeno plavo ribo in svežo solato po vaši izbiri in glede na sezonske omejitve (zelena solata, radič, motovilec, regrat). Prileže se tudi kozarec suhega rdečega vina.

polenta-s-susenimi-jurcki-in-jajcevci-13

Pameten nasvet
Jed pred serviranjem okrasite z vejico svežega peteršilja, nekaj kapljicami oljčnega olja in sveže mletega popra.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Polenta kot samostojna jed je visoko kalorična (335 kcal na 100 g živila) in ima visok glikemični indeks (70) zato je neprimerna za diete za ohranjanje zdrave telesne teže ali hujšanje. Zaradi visokega glikemičnega indeksa je neprimerna tudi za diabetike. Če pa jo pripravite z majhnimi popravki bo več kot sprejemljiva za vse in tudi njen okus bo polnejši. Jajčevci (24 kcal na 100 g živila) vsebujejo kar nekaj mineralov (kalij 230 mg, fosfor 25 mg, magnezij 14 mg, kalcij 9 mg) in imajo nizek glikemični indeks (20). Tudi jurčki imajo nizek glikemični indeks (15), malo kalorij (39 kcal na 100 g živila) vsebujejo pa veliko mineralov in prehranskih vlaknin. Z dodatkom svežega peteršilja, česna in hladno stiskanega oljčnega olja jed obogatite tudi z vitaminom C, antiseptičnimi in antioksdativnimi rastlinskimi snovmi ter dvignete nivo žive energije po Bovisovi lestvici. Tako pripravljena polenta ima nizek glikemični indeks (koruzna polenta GI 70 + jajčevci GI 20 + jurčki GI 15 = 105 ÷ 3 = skupni GI 35). Z dodatkom plave ribe (lahko dodate tudi drugo beljakovinsko živilo – zrezki, pečenka, golaž) ste dodali tudi beljakovine in zdrave omega 3 maščobne kisline. Solata pa še dodatno prispeva minerale in prehranske vlaknine, ki pomagajo k prebavi ogljikovih hidratov in hkrati upočasnijo dvig glukoze v krvi. Da bo prebava še boljša pred obrokom popijte kozarec ali dva mlačne vode.
 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor