Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem
Koruzna polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem je jed polnega okusa in bogate arome. Pripravljena na ta način je primerna za ohranjanje zdrave telesne teže, zaradi kombinacije hranil in nizkega glikemičnega indeksa pa tudi za diabetike. Če boste jedi dodali še mastno plavo ribo in solato boste s prehranskega in kulinaričnega vidika s tako sestavljenim obrokom zadeli v polno.
Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem – pripomočki:
- nož za zelenjavo
- deska za rezanje
- kozica za kuhanje
- kuhinjska merica
- kuhinjska tehtnica
Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem – sestavine:
2 dl koruzne polente
- 1dl sesekljanih ali zdrobljenih suhih jurčkov
- 150 g jajčevca z lupino
- 1 manjša šalotka
- poč čajne žličke zdrobljene mešanice domačih suhih začimb
- 2 zrna česna
- 2 do 3 vejice svežega peteršilja
- 2 jušni žlici oljčnega olja
- sol po okusu
- sveže mlet poper po okusu
- voda (količina vode v odnosu na količino polente je 3:1)
Količine so za dve osebi, čas priprave te odlične priloge dobrih 15 minut.
Polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem – postopek priprave
Nasekljajte ali zdrobite 1 dl posušenih jurčkov in na manjše kockice narežite 150 g jajčevcev z lupino. V posodo za kuhanje dajte 1 dl vode ter na njej podušite drobno sesekljano eno manjšo šalotko, 150 g na manjše kockice narezanega jajčevca skupaj z lupino, pol čajne žličke zdrobljene mešanice domačih suhih zelišč, 1 dl zdrobljenih jurčkov in sol po okusu.
Ko se jajčevci nekoliko zmehčajo dodajte 2 dl koruzne polente in dolijte 6 dl vode.
Kuhajte še nekaj minut, da se polenta zgosti. Ko ugasnete ogenj v polento umešajte še dve do tri vejice sesekljanega svežega peteršilja, 2 sesekljana zrna česna in 2 jušni žlici oljčnega olja.
K polenti s sušenimi jurčki in jajčevci ponudite na žaru ali v ponvi na malo olja pečeno plavo ribo in svežo solato po vaši izbiri in glede na sezonske omejitve (zelena solata, radič, motovilec, regrat). Prileže se tudi kozarec suhega rdečega vina.