Polnjene mesno zelenjavne dežnikarice iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Polnjene mesno zelenjavne dežnikarice iz pečice pripravite iz mladih še zaprtih klobučkov. Odrasle že odprte klobuke dežnikaric pohane ali pečene pripravljamo najpogosteje. Ko sem med sprehodom po gozdu naletela na mlade klobučke sem začela razmišljati kako jih pripraviti. Zakaj vedno čakati, da se klobučki odprejo in porodila se mi je ideja kako uporabiti tudi zaprte klobučke. Polnjeni z različnimi nadevi so hitro pripravljeni  in povem vam, da so odlični!

Polnjene mesno zelenjavne dežnikarice iz pečice – pripomočki:

  • deska
  • nož za čiščenje zelenjave
  • nož za sekljanje zelenjave
  • ponev
  • pripomoček za mešanje
  • žlica
  • ognjevarna posoda s pokrovko
  • ventilacijska pečica

Polnjene mesno zelenjavne dežnikarice iz pečice – sestavine:

  • 5 do 6 svežih ali zamrznjenih delno odprtih klobukov dežnikaric
  • 200 g jajčevcev (1 večji)
  • 50 g mesnate kuhane slanine
  • 50 g čebule (1 manjša)
  • sol po okusu
  • 1,5 dl vode
  • 1 večje zrno česna
  • 1 čajna žlička suhe mešanice domačih zelišč
  • 3 jušne žlice oljčnega olja
  • 200 do 250 g puranjih prsi (1 debelejši zrezek)
  • sveže riban parmezan po želji

Po želji lahko na dno pekača dodate 2 jušni žlici riža ali bulgurja, ki bosta med peko popila tekočino, ki jo je spustila zelenjava in gobe.

Količine so primerne za dve osebi. Čas priprave 20 do 25 minut, čas peke 45 do 55 minut v ogreti pečici na 180 ° C.

Polnjene mesno zelenjavne dežnikarice iz pečice – postopek priprave:

Očistite jajčevec in čebulo ter ju nasekljajte na drobno. Dodajte na majhne kockice narezano slanino, posolite, prilijte 0,5 dl vode in v ponvi pokrito dušite na tihem ognju. Občasno premešajte in po potrebi dolivajte vodo toliko časa, da se jajčevci zmehčajo (cca 10 do 15 min). V nadev dodajte sesekljan česen, začimbe in oljčno olje ter dobro premešajte. Medtem na večje kose narežite puranja prsi in jih začinite.

Napolnite še zamrznjene klobuke mladih dežnikaric ter jih drug do drugega zložite na eno stran ognjevarne posode s pokrovom. Na dno posode dodajte 3 jušne žlice oljčnega olja. Na drugo stran zložite začinjeno puranje meso narezano na večje kose. Preko mesa razporedite ostanek nadeva in nekaj sladkih rdečih feferonov.

Pokrito pecite na 180 0 C 40 min v ogreti ventilacijski pečici. Posipajte z sveže naribanim parmezanom ter odkrito pecite še 10 do 15 minut. Vključen naj bo zgornji grelec za grill, da se parmezan lepo zapeče.

Pameten nasvet
Jed postavite na mizo kar v posodi v kateri ste pekli saj bo tako ostala topla. Vsak jedec naj sam naredi svojo porcijo.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Gobe vsebujejo vitamin D, ki pomaga vgrajevati kalcij v kosti. Zato k jedi dodajte vejico ali dve svežega peteršilja saj le ta vsebuje veliko kalcija. Vsebuje pa tudi zajetne količine vitamina C, ki bo z dodatkom solate iz svežih kumaric dvignil kislo bazni učinek obroka po presnovi. Tako sestavljen obrok bo prispeval k boljši prebavi saj vsebuje dovolj vlaknin, primeren pa je tudi za diabetike. Kumarice imajo veliko čistilno moč in pomagajo telesu izločati odvečno količino vode iz telesa. Feferoni vsebujejo vitamin A, jajčevci pa veliko antioksidantov. 

Ko jih ne boste uspeli pojest dežnikarice pospravite za ozimnico.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor