Dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek
Print Friendly, PDF & Email

Bliža se sezona gobarjenja. Zato bo recept z jurčki in lisičkami več kot dobrodošel za razvajanje brbončic. Aromatičen in slastno drugačen – to je dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek.

Ob domiselno servirani mizi bo jed še bolj teknila
Ob domiselno servirani mizi bo jed še bolj teknila

Ješprenj z gobicami in svinjski biftek -pripomočki:

 • deska
 • nož
 • posoda za kuhanje
 • ponev

Ješprenj z gobicami in svinjski biftek -sestavine:

Ješprenj z gobicami:

 • 1dl ješprenja na osebo
 • nekaj mladih čebulic (šalotke)
 • posušene gobe
 • začimbe: sol, poper, bazilika, peteršilj, česen
 • trikotnik topljenega sira (če je jedcev več lahko dodamo dva ali tri sirčke)
 • parmezan
 • olivno olje
 • voda
Ko je gobic v sezoni preveč jih lahko posušimo in spravimo v steklene kozarce na zalogo
Ko je gobic v sezoni preveč jih lahko posušimo in spravimo v steklene kozarce na zalogo

 Svinjski biftek:

 • 3 do 4 debele rezine mesa na osebo (prilagodite potrebam posameznika)
 • sezamovo olje in malo vode za pečenje
 • začimbe za meso: bazilika, sol, poper

DSCN8271

Ješprenj z gobicami in svinjski biftek- postopek:

Gobice za pol ure namočimo v mlačno vodo, da se nekoliko zmehčajo. Medtem namočimo ješprenj, očistimo in narežemo šalotko in narežemo biftek.

Dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek

Pripravimo kozico z malo vode in podušimo čebulo, ki ji nekoliko pozneje dodamo še nasekljane in odcejene gobice ter ješprenj. Zalijemo z vodo in dodamo začimbe. Med kuhanjem večkrat premešamo in po potrebi dolivamo vodo. Očistimo solato in pripravimo mizo.

Dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek
Jed kuhamo na zmernem ognju in po potrebi dolivamo vodo.

Preden voda do konca povre dodamo sir. Ko se sir raztopi posodo odstavimo z ognja in dodamo še olivno olje in strt česen. Ješprenj naj bo nekoliko bolj moker saj še popije tekočino. Tako bo ob serviranju ravno prav sočen.

Suhe začimbe stremo in jih dodamo jedi že med kuhanjem, česen in oljčno olje dodamo, ko je jed gotova
Suhe začimbe stremo in jih dodamo jedi že med kuhanjem, česen in oljčno olje dodamo, ko je jed gotova

Paralelno na sezamovem olju na hitro popečemo biftek, ki smo ga začinili z soljo, poprom in baziliko.

Dober tek!

Pameten nasvet
Serviramo na ogrete krožnike, za dekoracijo še malo popopramo, pokapljamo z oljčnim oljem in posipamo z grobo ribanim parmezanom. Postrežemo z mešano solato (hrastov list, rukola) in ponudimo kozarec rdečega vina.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Od vseh žit, ki jih gojimo v našem okolju je ječmen najtrši, zato ga je priporočljivo pred kuhanjem namakati v vodi. Obstaja pa še en razlog zakaj je to potrebno. Vsa žita in semena v svojih ovojnicah vsebujejo tako imenovane inhibitorje, ki plod varujejo pred škodljivci in zunanjim vzorom mikroorganizmov. Največkrat je to fitinska kislina, ki jo imenujemo tudi “anti nutrient” saj nase veže minerale, ki se nahajajo v samem žitu in ovojnici. Če žito in oreščke pred uporabo za nekaj ur namočimo začno delovati inhibirani encimi in fitinsko kislino razgradijo. Brušeni ječmen imenujemo ješprenj in ga uporabljamo za priloge, jedi na žlico ali hladne solate. 100 g ješprenja vsebuje 354 kcal (1487kj), je ogljikohidratno živilo, ki vsebuje kar 19,4 g balastnih snovi. Ješprenj je tudi bogat vir mineralov (železa, fosforja, magnezija, kalcija, natrija, mangana, cinka, bakra, selena, niacina, folatov ter vitaminov B, E in K. Po daljšem kuhanju postane nekoliko sluzast in zato zelo primeren za želodčne bolnike. Glikemični indeks ješprenja je 60 (oluščeni ječmen 25), kar ga uvršča med živila z visokim GI, ki za diabetike niso primerna. Razen, če jim indeks znižamo po načelu srednjega Gi z pravilnim kombiniranjem živil. V tem primeru smo dodali gobe (GI 15), meso in solato, ki vsebuje veliko prehranskih vlaknin. Z pravilno kombinacijo živil smo znižali GI obroka, ki je tako primeren za diabetike in tiste, ki se ne želite odrekati dobrim obrokom želite pa shujšati.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor